logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Gigászi kísérlet zajlik, amelynek alanyai az amerikai gyermekek” – betiltaná a kiskorúak nemátalakító kezeléseit a floridai orvosi kamara

| Szerző: hirado.hu
A floridai orvosi kamara megszavazott egy tervezetet, amely megtiltaná a szakembereknek a kiskorúak nemi identitásra ható kezeléseit, például a hormonterápiát vagy a pubertásblokkoló alkalmazását. Ezek a nemváltoztató beavatkozások a szakértői vélemény szerint valójában egy nagyszabású kísérlet részei, amelyet az amerikai gyermekeken végeznek el – írja az Epoch Times.

 

Joseph Ladapo, Florida állam egészségügyi hivatalának vezetője a Broward megyében tartott nyilvános meghallgatáson elismerte, hogy a nemi identitás „ szélsőséges érzelmeket kiváltó kérdés”, ám szerinte az ilyen jellegű kezelések esetében a napnál is világosabb, hogy hatékonyságuk erősen kérdéses. „Úgy értem, hogy (a kezelés) akár hatásos is lehet, ám a tudományos tanulmányok ezt nem támasztják alá” – fűzte hozzá a szakember.

Ladapo megjegyezte, hogy bár a tudományos eredmények a jövőben változhatnak, az általa áttekintett adatok alapján ezt valószínűtlennek tartja. Szerinte

azoknak a kiskorúaknak, akik nemi diszfóriát tapasztalnak, azaz eltérést éreznek biológiai nemük és nemi identitásuk között, inkább tanácsadásra lenne szükségük, ahol az aggodalmaikkal foglalkoznak.

Florida állam képviseletében Quentin Van Meter gyermekendokrinológus a meghallgatáson hangsúlyozta: egyre több gyermek jelentkezik nemváltoztatási kezelésekre, ami arra utal, hogy

„gigászi kísérlet zajlik, amelynek alanyai az amerikai gyermekek”.

Van Meter kitért arra is, hogy már Svédországban, Finnországban és az Egyesült Királyságban is szigorodnak a nemátalakítással kapcsolatos jogszabályok, miután rájöttek, hogy ezek az orvosi beavatkozások jóval több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak.

„Nagyjából 127 ezer gyermek van ma az Egyesült Államokban, akik nemi hovatartozásukat megerősítő kezelésben részesülnek

közölte a szakértő.

Michael Haller, a Floridai Egyetem gyermekendokrinológus-professzora és vezetője nem értett egyet ezzel az értékeléssel. Szerinte ugyanis „a számok nem nőnek”, azaz kevesebb gyermek részesül ma nemi megerősítő kezelésben, mint amennyit a közvéleménnyel elhitetnek.

Új jogi szabályozást sürgetnek

Javaslatában a floridai állami egészségügyi hivatal arra kérte az orvosi kamarát, hogy kezdeményezze a nemi átalakító terápiák jogi újraszabályozását. Emellett az orvosi testület felszólította az állami egészségügyi igazgatási ügynökséget, hogy ne finanszírozza a korlátozott jövedeleműek egészségügyi költségeinek fedezésében segédkező Medicaid-programmal a serdülők és a felnőttek nemidiszfória-kezeléseit – írja az Epoch Times.

Ajánljuk még