logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Árat emel a Ford

| Szerző: hirado.hu
A Ford Motor Company is megemeli az elektromos autói árát. A bejelentéskor az autógyártó az elszálló anyagköltségekre hivatkozott – írja a Zero Hedge.

A detroiti autógyártó először módosította az F–150 Lightning típusú elektromos motorral hajtott pickupjainak árát, mivel jelentősen megemelkedtek az alapanyagok árai. A vállalat 7000 dollárral emelte meg az említett modell árát, melyet 2021 tavaszán mutatott be a gyártó.

A vállalat az áremelést az elektromos autók (EV) akkumulátoraihoz szükséges ipari fémek – mangán, kobalt és lítium – árának megugrásával indokolta.

New York-i Autószalon Az új elektromos meghajtású Ford F150 a New York-i Autószalonon 2022. április 13-án (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Az új F–150 Lightning jelenlegi ára az emeléssel 47 és 97 ezer dollárra emelkedett.

„A szállításra váró, jelenlegi megrendeléssel rendelkezőket nem érintik ezek az ármódosítások” – mondta Marin Gjaja, az ügyfelekért felelős vezető egy sajtóközleményben. Hozzátette, hogy a megrendelőbankok újbóli megnyitása előtt jelentettük be az árakat, hogy a foglalások tulajdonosai megalapozott döntést hozhassanak a Lightning megrendeléséről.

A Ford nem az egyetlen autógyártó, amelyik emelni kényszerült, a Tesla már nyáron megemelte az autóinak árát.

Az EV-ket eddig is a legtehetősebb fogyasztó vásárolták – mondta Michelle Krebs, a kereskedők számára piackutatást végző Cox Automotive vezető elemzője. Az áremeléssel amúgy egybeeshet az is, hogy az Egyesült Államokban a szenátus vasárnap fogadta el azt a jogszabályt, amely lehetőséget nyújt az autógyártóknak, hogy legfeljebb 7000 dolláros adójóváírást nyújtsanak az elektromos autókra.

A Biden-kormányzat célul tűzte ki, hogy 2030-ig az Egyesült Államokban értékesített haszongépjárművek fele elektromos hajtású legyen, azonban az adóengedmény mellett is megfizethetetlenek azok sok amerikainak.

Magyarországon is igényelhetők minden évben támogatások az elektromos autók elterjedésének könnyítése érdekében. A 12 millió forint alatti beszerzési árú elektromos személygépkocsik után 2,5 millió forint támogatás, a 12–15 milliós EV-k esetében pedig 1,5 milliós támogatást nyújtott a magyar állam.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még