logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vádat emeltek az Egyesült Államokban az iráni Forradalmi Gárda egyik tagja ellen

| Szerző: hirado.hu
Vádat emeltek az Egyesült Államokban az iráni Forradalmi Gárda egyik tagja ellen, aki az ügyészség szerint összeesküvést szőtt John Bolton, Donald Trump volt amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója meggyilkolására.

A igazságügyi minisztérium szerint Sahrám Púrszafi – más néven Mehdi Rezaji – 45 éves teheráni lakos feltehetően Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnokának megölése miatt akart Bolton életére törni. Szulejmáni, aki a Forradalmi Gárda elitegységét vezette, és a fegyveres testület külföldi tevékenységét irányította, amerikai dróntámadásban halt meg 2020 januárjában Irakban. A Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) körözést adott ki Púrszafi ellen.

A vádirat szerint Púrszafi arra kért egy csak „A egyén” néven említett amerikait, készítsen fotókat Boltonról. Kérését azzal indokolta, hogy egy kiadásra készülő könyvhez van szüksége a fényképekre.

Az amerikai ezután bemutatta Púrszafit a kormány egyik fedett informátorának, aki elkészítette a kért felvételeket.

Nyomozók szerint a következő hónapban Púrszafi átadott az informátornak egy kódolt üzenetes applikációt, és felajánlott neki 250 ezer dollárt, hogy fogadjon fel valakit, aki „kiiktatja” Boltont, az összeg később a tárgyalások során 300 ezer dollárra emelkedett.

A Twitteren szerdán közzétett üzenetében Bolton köszönetet mondott az eljárásért az igazságügyi minisztériumnak és az FBI-nak.

„Sokat nem mondhatok nyilvánosan, egy dolog azonban vitathatatlan. Irán vezetői hazugok, terroristák és az Egyesült Államok ellenségei” – írta az egykori főtanácsadó.

Címlapfotó: Teherán, 2020. január 3.
Az amerikai légicsapásban elhunyt Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát gyászolók amerikai zászlót tépnek darabokra Teheránban 2020. január 3-án, a pénteki ima után. Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Kászim Szulejmáni tábornok halála miatt. Az Egyesült Államok 2020. január 3-án légicsapásokat hajtott végre Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. A támadásban meghalt Kászim Szulejmáni és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője.
MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Ajánljuk még