logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újratervezés: Kína mégiscsak Tajvanra küldené a csapatait, miután újraegyesül a szigettel

| Szerző: hirado.hu
A kínai kormány által kiadott dokumentumból kiderül: Hszi Csin-ping elnök a vágyott „újraegyesítés” után a korábban felajánlottnál korlátozottabb autonómiát kíván biztosítani Tajvannak.

 

Kína visszavonta azt az ígéretét, hogy nem küld csapatokat vagy tisztviselőket Tajvanra, miután visszaveszi az ellenőrzést a sziget felett – derült ki egy szerdán közzétett hivatalos dokumentumból, ami arra utal, hogy Hszi Csin-ping elnök a korábban felajánlottnál kisebb autonómiát engedélyezne a tajvaniaknak.

A Reuters beszámolója szerint Kína azután adta ki újabb „fehér könyvét”, azaz a kormány álláspontját tartalmazó hivatalos dokumentumot, hogy Peking – tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti látogatása ellen – egy hete példátlan katonai hadgyakorlatot tart a sziget közelében, amelyet a saját területének tekint.

Kapcsolódó tartalom

Kína két korábbi, Tajvanról értekező fehér könyvében, 1993-ban és 2000-ben azt állította, hogy nem küld csapatokat vagy közigazgatási személyzetet Tajvanra, miután megvalósul a Peking által „újraegyesítésnek” nevezett folyamat. Ez a kijelentés, amely biztosította az autonómiát Tajvannak abban az esetben is, ha a sziget Kína különleges közigazgatási területévé válik, azonban nem szerepelt a szerdán kiadott kormányjelentésben.

A kínai kormány azt javasolta, hogy Tajvan az „egy ország, két rendszer” modell alapján térjen vissza uralma alá, hasonlóan ahhoz a modellhez, amely alapján az egykori brit gyarmat, Hongkong visszatért 1997-ben. Ez némi autonómiát biztosítana a demokratikusan kormányzott Tajvannak ahhoz, hogy részben megőrizze társadalmi és politikai rendszerét. Azonban az „egy ország, két rendszer” javaslatát az összes jelentősebb tajvani párt elutasította, a közvélemény-kutatások szerint a modell ráadásul szinte mérhetetlen támogatást élvez a szigetlakók körében. A tajvani kormány szerint ugyanakkor csak a sziget népe dönthet a jövőjéről.

Jelentésében a hírügynökség kitér arra is, hogy a 2000-es fehér könyvből szintén hiányzik egy sor, amely szerint a felek „bármiről tárgyalhatnak”, ha Tajvan elfogadja, hogy csak egyetlen Kína van, és nem törekszik függetlenségre. A frissített fehér könyv címében (A tajvani kérdés és Kína újraegyesítése az új korszakban) jelzett „új korszak” kifejezés Kínában általában Hszi Csin-ping regnálásához kapcsolódik. A népköztársaság elnöke és a kommunista párt főtitkára várhatóan még az idén, a párt kongresszusán bebiztosítja harmadik mandátumát – írta a Reuters.

Tajvan 1949 óta él a kínai invázió veszélye alatt, amikor a legyőzött Kuomintang (Kínai Nacionalista Párt), a Kínai Köztársaság kormánya a szigetre menekült, miután Mao Ce-tung kommunista pártja megnyerte a polgárháborút. Tajvan kormánya akkoriban híve volt a gondolatnak, hogy egész Kínát képviseli, és fenntartotta igényét a kontinentális Kína visszaszerzésére is.

Ajánljuk még