logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tüntetnek a gazdák Szerbiában

A mezőgazdasági termelők elégedetlenek a felvásárlási árakkal és a magas üzemanyagárakra is panaszkodnak. Újvidék központjában több tucat traktor vesztegelt egész nap. A tiltakozók azt mondják: addig maradnak a tartományi kormányszékház előtt, amíg nem teljesülnek a követeléseik – számolt be az M1 Híradója.

Az elégedetlen gazdák a tartományi képviselőház előtt éjszakáztak Újvidéken. Azt mondták, addig maradnak, amíg a követeléseikre írásbeli ígéretet kapnak.

A traktoros tiltakozók azt nehezményezik, hogy a szerb mezőgazdasági minisztérium korlátozta a haszonnövények felvásárlási árát. Ugyanakkor hozzáférhető üzemanyag- és műtrágyaárakat követelnek, és azt is szeretnék elérni, hogy a napraforgó tonnánkénti ára legalább 700 eurót, azaz közel 280 ezer forintot tegyen ki.

„Nem segélyt kérünk az államtól. A mezőgazdasági termelőknek nincs szükségük segélyekre. Az állam feladata, hogy segítséget nyújtson a gazdáknak, hogy táplálják a termőföldeket, és vele együtt a polgárokat is. Ehhez elengedhetetlen, hogy teljesítsék a követeléseinket”

 mondta az egyik gazda.

A tüntetők követelései között szerepel az is, hogy az őszi munkálatok idején a töltőállomásokon legyen egységes az üzemanyag ára, és engedélyezzék a napi többszöri tankolást.

„Sok termelőnek mintegy ötven kilométert kell utaznia az első benzinkútig, ahol hatvan liter üzemanyagot tankolhat naponta. Az érvényben lévő előírások alapján nem szállítható üzemanyag külön tartályokban. A termelőknek nem kifizetődő ennyit utazniuk az olcsóbb üzemanyagért, és az előírt mennyiség is nagyon kevés. Ezt a problémát mindenképpen meg kell oldani” – nyilatkozta egy demonstráló.

A vajdasági kormány elnöke azzal nyugtatta az újvidéki gazdálkodókat, hogy a szerb földművelésügyi miniszter konkrét és egyértelmű javaslatokat fogalmazott meg a problémáik megoldására, amelyek elegendőek ahhoz, hogy befejezzék a tiltakozást. Ám a termelőket ez nem győzte meg: addig folytatják a tüntetést, amíg nem kapnak biztosítékot arra, hogy követeléseiket teljesítik.

 

Ajánljuk még