logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Oroszország India harmadik legnagyobb szénszállítójává lépett elő

Az indiai vállalatok egyre gyakrabban vesznek igénybe különböző ázsiai valutákat az amerikai dollár helyett az orosz szénimport kifizetésére, hogy ezzel csökkentsék a nyugati szankciók megsértésének kockázatát – számolt be szerdán a Reuters hírügynökség ipari forrásokra és vámdokumentumokra hivatkozva. Hozzátették: az Indiai Központi Bank jóváhagyta az indiai rúpiában történő árufizetéseket, ami várhatóan fellendíti majd az Oroszországgal folytatott, saját valutában történő kétoldalú kereskedelmet.

 

India az ukrajnai háború kezdete óta intenzíven növelte az orosz olaj- és szénvásárlásokat, segítve Moszkvát a szankciók hatásainak enyhítésében, és lehetővé téve Újdelhi számára, hogy a nyersanyagokat más országokhoz képest kedvezményes áron szerezze be.

Oroszország júliusban így már India harmadik legnagyobb szénszállítójává lépett elő, a behozatal júniushoz képest több mint ötödével, 2,06 millió tonnás rekordra nőtt.

Júniusban az indiai vásárlók legalább 742 ezer tonna orosz szénért fizettek az amerikai dollár helyett valamilyen más devizával, ami az abban a hónapban importált 1,7 millió tonna orosz szén 44 százalékának felel meg – derül ki az ügyletekről szóló összefoglalóból, amelyet egy indiai székhelyű kereskedelmi forrás állított össze a vámdokumentumok alapján, és amelyet a Reuters hírügynökséggel is megosztottak.

Kapcsolódó tartalom

Az indiai acélgyártók és cementgyártók az elmúlt hetekben az egyesült arab emírségekbeli dirham, hongkongi dollár, a kínai jüan és euró igénybe vételével vásároltak orosz szenet a Reuters által megtekintett vámdokumentumok szerint.

Júniusban a jüan az orosz szénszállítások ellenében nem amerikai dollárban teljesített kifizetések 31 százalékát, a hongkongi dollár pedig 28 százalékát, az euró kevesebb mint negyedét, az emirátusi dirham pedig mintegy egyhatodát tette ki

– derült ki a kereskedelmi forrástól származó adatokból.

Az indiai pénzügyminisztérium, amely a vámhatóságot igazgatja, nem válaszolt a dokumentumokat megerősítő e-mailekre. A kereskedelmi és ipari minisztérium nem kívánt nyilatkozni. Az Indiai Központi Bank (RBI) szintén nem válaszolt a megkeresésekre.

Az RBI jóváhagyta az indiai rúpiában történő árufizetéseket, ami várhatóan fellendíti majd az Oroszországgal folytatott, saját valutában történő kétoldalú kereskedelmet.

A kereskedők szerint az indiai nyersanyagimportban az amerikai dollár a domináns valuta, és az ország devizatartalékai nagy részét is a dollár teszi ki.

Két indiai székhelyű kereskedő, akik hazai vevők számára vásárolnak szenet, és egy európai székhelyű, orosz szénnel foglalkozó kereskedő a Reuters hírügynökségnek adott tájékoztatásában annak a véleményének adott hangot, hogy az orosz szén nem dollárban történő tranzakcióinak aránya a jövőben tovább fog nőni, mivel a bankok és más felek keresik a szankciók további szigorítása elleni védekezés lehetőségeit.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még