logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem sikerült a mentőakció: elpusztult a Szajnába tévedt fehér delfin

Szerda reggel megpróbálták megmenteni a franciaországi Szajnába rekedt belugát, azonban az állat elpusztult. Az állatot kiemelték a vízből egy nagyszabású mentőakció során. A mentésben mintegy 80 ember vett részt, köztük búvárok és rendőrök.

A Szajnába tévedt fehér delfin, vagyis beluga válságos állapotban volt már egy hete, és elpusztult, miután kiemelték a folyóból és egy zsilip felé szállították, hogy ott gondoskodjanak róla – közölték a helyi szervek.

„Azt a szomorú hírt kell közölnünk, hogy a példátlan mentőakció ellenére elpusztult a fehér delfin” –  jelentette be szerdán a franciaországi Calvados prefektúrája a Twitteren.

Párizs és a normandiai Rouen között, a tengertől több tíz kilométerre a múlt héten észlelték a beluga megjelenését. A Sea Shepherd környezetvédelmi csoport franciaországi szervezete drónokat és egy hajót küldött a követésére.

Az állatvédők megpróbálták heringgel etetni, ám a delfin nem fogyasztotta el a táplálékot. Később az a döntés született, hogy kiemelik a Szajna egyik zsilipjének meleg, poshadt vizéből. Először egy tengerhez közeli sós vízű medencébe helyezték volna át, majd szerdára virradóra úgy döntöttek, hogy visszaengedik a tengerbe.

A delfint szerda reggel kiemelték a Szajnából, vér- és ultrahangos vizsgálatnak vetették alá, és egy szállítóhajón helyezték el. A tervek szerint innen egy hűtőkamionban szállították vona a tengerhez. A vizsgálatok megállapították, hogy az állat hímnemű, valamint hogy vészesen alultáplált.

Szakértők szerint ez volt a második alkalom, hogy beluga tévedt francia folyókba. 1948-ban a Loire folyó torkolatában egy halász bukkant fehér delfinre a halászhálójában.

Májusban egy csordától eltévedt kardszárnyú delfin, más néven gyilkos bálna vagy orka úszott fel több tíz kilométerre a Szajnán. Az állat beteg volt, és elpusztult, még mielőtt visszaterelhették volna a tengerbe.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még