logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Leállítja a dél-afrikai vakcinagyártást az Aspen

| Szerző: hirado.hu
A dél-afrikai Aspen gyógyszeripari vállalat augusztus végétől leállítja a koronavírus elleni vakcinák gyártását megrendelések hiányában – közölte szerdán a cég egyik vezetőségi tagja.

Az Aspen jelenleg a Johnson&Johnson (J&J) megbízásából gyárt koronavírus elleni vakcinákat. Márciusban a dél-afrikai cég megállapodást írt alá a J&J vakcinájának saját márkanév alatti gyártásáról és forgalmazásáról. Sokan komoly áttörést vártak az egyezségtől az akadozó nyugati vakcinaszállításoktól sújtott kontinensen. Az Afrika Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Africa CDC) adatai szerint a felnőtt lakosság mindössze ötödét oltották be teljes körűen, ugyanakkor az oltóanyag iránti kereslet elmaradt a várakozásoktól.

Az Aspen cég Aspenovax néven forgalmazott vakcinája iránt nem volt érdeklődés, s a cég augusztus utánra már nem kapott megrendelést.

„A helyzet az, hogy nem tudjuk, kapunk-e további megrendeléseket a J&J-től. Ugyanakkor befejezzük a termelést abból, ami van” – mondta Stavros Nicolaou, a cég egyik vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette, hogy új megrendelések hiányában le kell állítaniuk az évi 450 millió dózis előállítására alkalmas gyártókapacitásukat.

Nicolaou bízik abban, hogy szeptemberre kapnak valamilyen jelzést a J&J-től esetleges további megrendelésekről, de a gyártósorokat kénytelenek lesznek érzéstelenítők előállítására átállítani.

„Akkor Afrika elveszíti a koronavírus elleni vakcinák gyártásának lényegében egyetlen lehetőségét a kontinensen” – hívta fel a figyelmet Nicolaou.

Címlapfotó: illusztráció (MTI/Komka Péter)

Ajánljuk még