logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Indulatokat váltott ki Romániában a magyar óvoda beindítása

| Szerző: hirado.hu
Indulatokat váltott ki Bánffyhunyadon a magyar állami támogatással felépített óvoda és bölcsőde beindítása – közölte a Cluj24.ro portál szerdán.

A Kolozs megyei kisváros képviselő-testületét péntekre hívták össze rendkívüli tanácsülésre, hogy elfogadja az óvoda ingyenes használatba vételéről szóló határozatot.

A határozat elengedhetetlen ahhoz, hogy az óvoda az állami oktatási rendszerben működhessen, az önkormányzat fizethesse a személyzetet és a közköltségeket.

A településen ellenzékben működő Szociáldemokrata Párt (PSD) bánffyhunyadi szervezetének elnöke, Oana Goga a Facebookon adott hangot elégedetlenségének a határozattal kapcsolatban. Kifejtette: nem ért egyet azzal, hogy csak magyar tannyelvű óvoda és bölcsőde működjön az új épületben.

Kijelentette: a PSD önkormányzati képviselői akkor szavazzák meg a határozatot, ha az új épület a város valamennyi gyermekét szolgálja nemzetiségtől függetlenül. A szociáldemokrata politikus azt is feltételül szabta, hogy zárják be a város két másik – régi épületben működő – óvodáját, és a gyermekeket költöztessék át a magyar állami támogatásból épített óvodába.

Búzás Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere az MTI-nek elmondta: betegség miatt kénytelenek voltak elhalasztani a péntekre tervezett rendkívüli tanácsülést, így a téma az augusztusi rendes tanácsülésen kerül a testület elé. Az alpolgármester hozzátette: reméli, hogy működni fog a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott helyi koalíció.

A magyar állam támogatásával a református egyház által épített új óvodát július 17-én avatták fel. A 300 millió forintból felépített kétszintes épületben négy óvodai és egy bölcsődei csoport kap helyet.

A Kalotaszeg fővárosának számító, 9300 lakosú Bánffyhunyadon közel 30 százalék a magyarok aránya, a város vonzáskörében azonban magyar többségű falvak találhatók. A 15 tagú önkormányzati testületben a PNL-nek hat, az RMDSZ-nek és a PSD-nek három-három, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) két képviselője van, és egy képviselő függetlenként tevékenykedik.

Címlapfotó: Bánffyhunyad, 2022. július 17.
Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke áldást mond (k) a bánffyhunyadi magyar iskola alapkőletételi ünnepségén 2022. július 17-én. Mellette Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b2), Jakab Mihály Gyula bánffyhunyadi református lelkipásztor (b), Kelemen Hunor, Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese (j2) és Vincze Minya István, a Kalotaszegi Református Egyházmegye esperese (j). Ezen a napon adták át a magyar állam támogatásával felépített Kolozs megyei bánffyhunyadi bölcsődét és óvodát.
MTI/Kiss Gábor

Ajánljuk még