logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hamvasztás gáz nélkül: a német krematóriumok keresik az energiaválság megoldását

| Szerző: hirado.hu
Újabb rendhagyó módszerrel csökkentené a gázfelhasználást a német temetkezési szektor: az elektromos hamvasztóberendezések ötlete után a szereplők most a 24 órában működő hamvasztásokban látják a megoldást. Németország legnagyobb krematóriumának üzemeltetője szerint az éjjel-nappal működő berendezések képesek megtartani a megfelelő hőmérsékletet további gázfelhasználás nélkül is, ami egy energiahiányos időszakban megoldás lehet.

 

A Rajna-vidék mentén működő Rhein-Taunus krematórium Németország legnagyobb és Európa egyik legmodernebb hamvasztója, ahol évente több mint 35 ezer hamvasztást végeznek, számolt be a Focus német hírportál. 

Az elmúlt hetekben a Németországba lecsökkentett mennyiségben érkező gáz miatt a temetkezési ipar jó néhány szereplője is kifejezte aggodalmát, amelyről a hirado.hu is beszámolt.

A német hamvasztási konzorcium elnöke szerint az országban legnépszerűbb temetkezési módnak számító hamvasztás egy várható hosszabb gázhiányos időszak esetén nem lesz kivitelezhető, feltorlódások várhatók. 

Kapcsolódó tartalom

A temetkezési szektor a probléma áthidalására több alternatívát is kilátásba helyezett, a legújabb lehetséges megoldás Karl-Heinz Könsgentől származik:

a Rhein-Taunusban működő krematóriumot üzemeltető vállalkozó a gázfelhasználás csökkentése érdekében a hamvasztó berendezéseket folyamatos, 24 órás használatban tartatja.

A temetkezési vállalkozó elmondta, az eddig többszörösére emelkedett energiaárak, valamint a kormány gázellátási vészhelyzeti terve is bizonytalanságot okozott számukra, ezért is vált létfontosságúvá egy energiatakarékos működési módszer bevezetése.
Az alapvetően 800 Celsius-fokon működő hamvasztóberendezések folyamatos használatban képesek fenntartani a működéshez szükséges hőmérsékletet, további gázhasználat nélkül.
Karl-Heinz Könsgen szerint ennek a módszernek köszönhetően legutóbb augusztus elején kellett a berendezések fűtéséhez gázt használniuk.
Az intézkedés azonban a krematórium dolgozóinak életében is nagy változásokat hozott, akiknek – az új munkarendhez alkalmazkodva – ezentúl éjjel-nappal, hétvégéken és ünnepnapokon is üzemeltetniük kell a berendezéseket.

„De ez nem probléma” – mondta a vállalkozó, hozzátéve, hogy munkatársaik megértették a problémát, és elfogadták az új munkaidőt.

Ajánljuk még