logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ezrek sétálnak a sötétben Madrid belvárosában – életbe léptek a spanyol kormány takarékossági intézkedései

Egyre nagyobb a felháborodás Spanyolországban a kormány energiatakarékossági intézkedései miatt. Madrid városvezetése úgy akar spórolni, hogy meghatározta: 27 foknál nem lehet hűvösebbre hűteni, 19 foknál pedig melegebbre fűteni a helyiségeket. Ráadásul az üzletek és közintézmények bejáratát automata ajtókkal kell felszerelni, ami drága. Este 10-kor pedig le kell kapcsolni a díszkivilágítást, ami sokak szerint gondot okoz a turistaszezon közepén – számolt be az M1 Híradója.

Ezrek sétáltak sötétben kedden este Madrid belvárosában. Életbe lépett a spanyol kormány takarékossági intézkedéscsomagja, amely előírja, hogy az üzletek kirakatainak világítását 22 órakor le kell kapcsolni.

Minek jönne ide bárki. Ha az ember este sétálni indul, örömöt szeretne látni, vagy olyan fényeket, amit otthon nem lát. Tehát ha valaki a Gran Víán sötétben sétál, az esetleg megkérdezheti magától, hogy valójában mit is keres ott” – mondta egy üdítőárus a madridi főutcán.

Az intézkedés minden boltra vonatkozik, nincs kivétel.

Az emlékművek, ikonikus épületek – így a királyi palota fényeit is lekapcsolják –, csak egy-egy nevezetes látnivaló díszkivilágítása marad.

A hűtött és fűtött üzletek ajtaját szeptember 30-tól csukva kell tartani. A tulajdonosoknak, üzemeltetőknek még ötven napjuk van felkészülni az előírások betartására. Ez ugyanis csak látszólag egyszerű feladat.

Egy automata ajtó beszerelése ezer eurónál kezdődik. Valószínűleg lesznek olyanok, akik ezt nem engedhetik meg maguknak. De rugós rendszer is beszerelhető, hogy miután valaki belép az ajtón, utána becsukódik” – állítja a madridi szállodaszövetség.

Energiamegtakarítás – feliratokat és hőmérőt is ki kell tenni ezentúl minden olyan helyiségben, ahol a kormány rendelete szerint nyáron 27 foknál nem lehet hűvösebbre hűteni, télen pedig 19 foknál melegebbre fűteni.

Az előíráson azonban módosítani kellene – ez a véleménye azoknak a vállalkozóknak, akik például vendéglátással foglalkoznak.

Ezt ebben a formában lehetetlen betartani. Itt a fagylaltozóban 18 fok van, ha a klímát 27 fokra kell állítani, egész nap izzadni fogunk, a hűtők ontják magukból a meleget, ide senki nem fog majd bejönni” – véli egy madridi fagylaltárus.

A közintézményekben, irodákban, üzletekben, bevásárlóközpontokban, mozikban színházakban, kiállítótermekben, állomások várótermeiben kötelező betartani a rendeletet, csak a kórházak, az oktatási intézmények, fitneszklubok, mosodák és fodrászatok lehetnek kivételek.

Spanyolország súlyos energiagondokkal küzd. Bár kevésbé függ az orosz szállításoktól, az áram jelentős részét így is a drága földgáz felhasználásával állítják elő. Spanyolország azt tervezi, hogy az intézkedéscsomaggal a jelenlegi gázfogyasztást hét százalékkal csökkenti.

Ajánljuk még