logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az ukrán hadsereg használhatatlanná tett egy fontos hidat

| Szerző: hirado.hu
Rakétákkal használhatatlanná tette az ukrán hadsereg az orosz erők által megszállt, Herszon megyei Nova Kahovka-i duzzasztógátnál álló hidat – közölte az ukrán déli parancsnokság Facebook-oldalán szerdán.

„A találat pontos és hatásos volt” – írták.

Az orosz megszálló hatóságok egyelőre nem tettek közzé információkat a támadásról. Az RT orosz állami tévé kedden a híd elleni rendszeres tüzérségi támadásokról számolt be.

A kijevi kormányerők nagy hatótávolságú rakétákkal igyekeznek megsemmisíteni a térség átkelőhelyeit a Dnyeper-folyón, hogy elvágják a jobb partvonalon állomásozó orosz csapatok ellátását.

Az ukrán hadsereg korábban már beszámolt arról, hogy használhatatlanná tett egy vasúti hidat és Herszonnál egy másik átkelőt. Az oroszok ennek ellensúlyozására kompokat állítottak üzembe a civileknek és pontonhidakat építettek a hadseregnek a helyenként csaknem egy kilométer széles folyón.

Egy ukrán tábornok a Krím-félsziget visszafoglalását ígérte az RBK-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva annak kapcsán, hogy kedden robbanások voltak a krími Novofjodorovka melletti orosz repülőtéren. “Vissza fogjuk foglalni a Krímet, ahogy Herszont, Luhanszkot és Donyecket is” – hangoztatta Dmitro Marcsenko.

A tábornok az Oroszországot és a Krím-félszigetet összekötő híd megsemmisítésével fenyegetett.

Ha a Nyugat leszállítja az ígért fegyvereket a megfelelő mennyiségben, akkor Ukrajna jövő tavasszal az Oroszország felett aratott győzelmét fogja ünnepelni – fogalmazott Marcsenko.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó közölte: maguk az oroszok, vagy esetleg partizánok a felelősök a Novofjodorovka melletti reptéren történtekért. Orosz védelmi források azt közölték, hogy a robbanások a tűzvédelmi szabályok megsértése miatt következhettek be.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő vezérkarának szóvivője szerint legalább tíz orosz repülőgép semmisült meg. Az orosz védelmi minisztérium kedden azt állította, hogy a repülőgépekben nem esett kár.

A robbanások után olyan felvételek jelentek meg a közösségi médiában, amelyeken tűzoszlopokat, hatalmas füstöt lehetett látni a terület felett. Más felvételek megsemmisült harci gépeket mutattak, azt állítva, hogy a videók a helyszínen készültek.

A harcoló felek jelentéseit és a közösségi médiában közzétett tartalmak valódiságát nem lehet független forrásból ellenőrizni.

A címlapfotó illusztráció (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko).

Ajánljuk még