logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A karácsonyi díszkivilágításon spórol Bécs

| Szerző: hirado.hu
A karácsonyi vásárairól és újévi koncertjéről ismert Bécs városában az elszálló energiaárak miatt csökkentik a közvilágítást.

„Idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás az osztrák fővárost körülvevő körúton, a Ringen” – közölte Roberta Kraft városi szóvivő az AFP-vel.

A korábbi évektől eltérően a bécsi Rathausplatzon a karácsonyi vásár fényeit csak éjszakára kapcsolnák fel, nem pedig szürkületkor – tette hozzá a szóvivő.

A városvezetés nem számolta ki, hogy a megszorítással pontosan mennyi megtakarítás várható, döntését Oroszország ukrajnai inváziója és a nyugati szankciókra adott orosz reakciók miatt megugró energiaárakkal indokolta. Az Osztrák Energiaügynökség múlt pénteken azt közölte, hogy a szeptemberi villamosenergia-árindex több mint 256 százalékkal emelkedik éves szinten.

A kilencmillió lakosú Ausztria nagymértékben függ a turizmustól, a gazdaság egyik motorjának az év végi ünnepségek számítanak.

A koronavírus-járvány előtt, 2019-ben több mint négymillióan keresték fel Bécs híres karácsonyi vásárait. 2021-ben mintegy 30 bécsi bevásárlóutca volt kivilágítva napi hét órában, november 12-től január elejéig.

Címlapfotó: MTI/EPA/Herbert P. Oczeret

Ajánljuk még