logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A herszoniak az „álreferendum” bojkottjára szólítottak fel

| Szerző: hirado.hu
Az orosz csapatok ellenőrzése alá került dél-ukrajnai Herszon városának lakói az Ukrinform hírügynökség szerdai jelentése szerint a terület Oroszországhoz csatolásáról tartandó „álreferendum” bojkottjára szólítottak fel.

Az ukrán hírügynökség azt közölte, hogy az utcákon sárga szalagok tűntek fel, ami szerinte a „nyilvános ellenállási mozgalom” szimbóluma. Továbbá arról tájékoztatott, hogy a mozgalom aktivistái felszólították az embereket, hogy a sárga szalagokat póznákra, villanyoszlopokra, korlátokra, illetve buszmegállókban is tűzzék ki.

A február 24-én indult orosz hadművelet következtében az orosz csapatok és szövetségeseik több térséget is ellenőrzésük alá vontak Ukrajna déli részén, ahol saját közigazgatási szerveket hoztak létre. Értesülések szerint Donyeckben, Luhanszkban, Herszonban és Zaporizzsjában is terveznek népszavazást az Oroszországhoz csatlakozásról.

Hírügynökségek ugyanakkor felidézték, hogy különösen Herszonban több tüntetés volt és merényleteket is elkövettek a Moszkva-barát közigazgatás tagjaival szemben.

Címlapfotó: a 2022. április 28-án közreadott képen ukrán zászlókkal tüntetnek az orosz csapatok támadása ellen a dél-ukrajnai Herszonban március 5-én. Herszon megye megszállt területein április 27-én az úgynevezett népszavazás megrendezésére készülnek az orosz erők, zajlik a szavazólapok kinyomtatása, valamint a helybeliek személyes adatainak ellenőrzése.

Ajánljuk még