logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mustár-vészhelyzet fenyeget Franciaországban

| Szerző: hirado.hu
Reméli, hogy hazahozhat egy kis mustárt Franciaországból? Lehet, hogy jelenleg ez az utolsó hely, ahol találhat belőle. Franciaország leghíresebb fűszere ugyanis kifogyóban van, és semmi jele, hogy visszatérne a polcokra – írta a CNN News.

A szupermarketek mustáros polcai üresek, ami Franciaország-szerte felháborodást váltott ki. Összeesküvés-elméletek töltötték meg a közösségi médiát, egyesek szerint a mustár eltűnése a szupermarketek árfelhajtási trükkje, és a raktárakban lévő edényhalmokat rejtegetik. A francia mustárhiány valódi oka azonban messze túlmutat az ország határain.

Annak ellenére, hogy a francia mustárt Dijonból vagy Reimsből származónak címkézik, a legtöbb magot, amelyből készül, valójában Kanadában termesztik, ahol sokkal kevesebbe kerül. A transzatlanti mustármagok azonban nemrégiben az éghajlatváltozás  áldozatául estek.

Extrém szárazság uralkodott a prérin

A kanadai mezőgazdasági minisztérium szóvivője a CNN-nek elmondta, hogy „Kanada 2021-ben 157 tonna mustármagot exportált Franciaországba, ami 80 százalékos csökkenést jelent 2020-hoz képest, és 94,9 százalékos csökkenést az ötéves átlaghoz képest”.

A csökkenés oka, hogy 2021-ben a prérin – ahol elsősorban mustármagot termesztenek – extrém szárazság uralkodott, ami a hozamok jelentős csökkenéséhez vezetett mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy „a gazdák az éghajlatváltozás frontvonalában vannak”.

Háború dúl Európában

Mivel ezek a szélsőséges időjárási körülmények ártanak a kanadai exportnak, Franciaország más exportőröknél keresi ezeket a vetőmagokat. A lista élén Oroszország és Ukrajna áll, de az orosz exportra vonatkozó embargó és az Ukrajnában dúló háború miatt a közeljövőben nem látszik megoldás.

Amíg Ukrajna déli területeit nem szabadítják fel, addig nem valószínű, hogy az ország képes lesz mustármagot exportálni.

Mustár helyett tahini

Nem mindenki szenved a mustárhiánytól. Valójában a helyi francia termelők, akik nem függnek a külföldi exporttól, túlterheltek a jelenlegi kereslet mellett, és üzletük virágzik.

Mivel a kanadai mezőgazdasági minisztérium jó terméshozamokat jósol a következő betakarítási szezonra, a dolgok jövőre talán visszatérhetnek a normális kerékvágásba. Addig is azok, akik nem jutnak hozzá a helyi termelők értékes üvegeihez, egyéb alternatívákhoz fordulnak a tahinitől a wasabiig.

Kapcsolódó tartalom

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még