logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Leállították az orosz olaj tranzitját Magyarország, Csehország és Szlovákia felé

| Szerző: hirado.hu
A Transznyeft jelentése szerint kedden leállították az orosz olaj szivattyúzását a Barátság II. kőolajvezeték déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia felé.

Az olajvezeték-hálózat üzemeltetője még múlt csütörtökön, augusztus 4-én leállította az orosz nyersolaj szállítását – olvasható a Transznyeft keddi közleményében.

Csehország és Szlovákia mellett Magyarország felé is leálltak a szállítások a Barátság-kőolajvezetéken.

A vezeték ezen szakaszán átlagosan napi 250 ezer hordó kőolaj érkezik Oroszországból, amit döntő részben a Mol és a lengyel PKN Orlenhez tartozó Unipetrol vásárol meg – közölte a Világgazdaság (VG). A vezeték északi szakaszán keresztül gondtalan az áramlás, így Lengyelország és Németország nem érintett.

Transznyeft: Az uniós szankciók miatt állt le a szolgáltatás

A nyersolajvezetéket üzemeltető Transznyeft szóvivője szerint az uniós szankciók azok, amelyek akadályozzák az orosz tranzitfizetést. Ennek következtében a tranzitdíjakat fedező tranzakció nem történt meg a szükséges időpontban az orosz Transznyeft és az ukrán Ukrtransznafta között. Az orosz vállalat közlése szerint előre átutalta az augusztusi tranzitdíjat Ukrtransznaftának, de a pénz nem érkezett meg, ugyanis

az ukránok a szankciókra hivatkozva visszaküldték az előre kifizetett tranzitdíjat a Transznyeftnek

számolt be a Reuters.

Az Origo információi szerint a Mol felajánlotta, hogy kifizetik a tranzitdíjat, de nem kaptak választ az ukrán partnertől. Ezt a hírt a Mol Zrt. megerősítette a VG-nek adott válaszában.

A vállalat közlése szerint:

„a Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzit díj kifizetése kapcsán.”

Bár a Molnak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is.

A bejelentést követően a WTI típusú nyersolaj ára ismét a hordónkénti 92 dollár (35 ezer 700 forint) felé tart.

A Transznyeft állítólag alternatív lehetőségeken dolgozik a pénzeszközök átutalására.

Ajánljuk még