logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tajvan után dominóhatás indulhat el a Távol-Keleten, ami nem lenne jó az Egyesült Államoknak

| Szerző: Vizvári Soma
Akár el is távolodhatnak Amerikától eddigi ázsiai szövetségesei, ha azt látják, hogy az USA nem védi meg Tajvant Kínával szemben – nyilatkozta a hirado.hu által megkérdezett Amerika-szakértő. Erdélyi Rezső Krisztián szerint ha Kína teljes blokád alá vonná a chipgyártás egyik központjának számító szigetet, annak az egész világgazdaságra kiható következményei lennének. A Nézőpont Intézet szakértője arról is beszélt, mi lehet az oka annak, hogy Nancy Pelosi, az Egyesült Államok egyik legmagasabb közjogi méltósága a nemzetközi politika íratlan szabályát megszegve tajvani útjával provokálta Pekinget.

 

Kevés dolog van a nemzetközi politikában, amire a kínai vezetés érzékeny, de az egy Kína elvére, tehát arra, hogy Tajvan nem különálló állam, kifejezetten az. Ha a sziget önállóságának elismerésére csak utalást tesz valaki, már önmagában elég, hogy Kínát provokálja vele. Márpedig Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnökének, az ország egyik legmagasabb közjogi méltóságának látogatása ilyen provokáció volt – fejtette ki Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet Amerika-szakértője a hirado.hu-nak.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Kína Nancy Pelosi amerikai házelnök minapi, tajpeji látogatását követően hadgyakorlatokba kezdett. A nagyszabású katonai erőfitogtatásnak az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződnie, ám a kínai hadsereg keleti parancsnoksága hétfőn azt közölte, hogy folytatódnak a hadgyakorlatok.

Tajpej blokádnak minősítette Kína tevékenységét, és Caj Ing-ven elnök felelőtlenségnek nevezte, hogy Peking szándékosan emelte a katonai fenyegetés szintjét.

Trump üzletemberként pragmatikus volt, hitt a tárgyalásban

Az előző amerikai elnök kifejezetten Kína-ellenes politikát vitt, a háború árnyéka azonban nem jelent meg a Távol-Keleten. Ezzel a felvetésünkkel kapcsolatban az Amerika-szakértő úgy vélekedett, Donald Trump Kína-politikájában a gazdaságon volt a hangsúly.

„A korábbi elnök azt mondta, hogy a munkahelyeket haza kell vinni az Egyesült Államokba Kínából. Joe Bidennel ellentétben Donald Trump az üzleti világból érkezett. A végletekig hitt abban, hogy a külpolitikában tárgyalásokkal nagyon sok kérdést el lehet intézni. Trump inkább pragmatikus, mint ideológiával átitatott külpolitikát folytatott, az elnöksége alatt tartózkodott az amerikai külügy az olyan íratlan szabályok megszegésétől, mint hogy egy magas rangú közjogi méltóság Tajvanra látogat, ahol a helyi vezetőkkel tárgyal”

– magyarázta.

Kapcsolódó tartalom

Drasztikus világgazdasági következményei lennének egy kínai blokádnak

Erdélyi Rezső Krisztián úgy véli, Tajvan a délkelet-ázsiai geopolitikai stabilitás kulcsa. Ha a szárazföldi Kína bármilyen támadást indítana ellene, az dominóhatást eredményezne a térségben.

Több Amerika-szövetséges hirtelen elkezdene gondolkodni azon, hogy ha az USA Tajvant nem védi meg, akkor más államért, amelyik hasonló helyzetbe kerül, vajon szembeszállna-e Kínával. Ez azzal járhat, hogy ezek az országok közelebb kerülnek Pekinghez, vagy inkább úgy pontosabb, hogy távolabb helyezkednének Amerikától – mondta.

Talán ennél is drasztikusabbak lennének a gazdasági következmények, hiszen Tajvan a chipgyártás egyik központja.

„Ha egy kínai blokád következtében nem jutnának ki a chipek a szigetről, a világgazdaság mélyütést kapna. Nem arról lenne szó, hogy hiány van egyes termékekből, hanem alapvető ellátási láncok szakadnának meg”

– vélekedett.  

Adódik a kérdés, hogy az Egyesült Államokban miért nem félnek ezektől a következményektől.

Erdélyi Rezső Krisztián felhívta a figyelmet arra, hogy egyre közeledik a Kínai Kommunista Párt kongresszusa, amelyen Hszi Csin-ping következő ciklusát kell megszavazni. Bár az elnök pozíciója biztosnak tűnik, de mind Hszi Csin-pingnek, mind pedig a kínai elitnek komolyan meg kell fontolnia egy helyzetben, hogy meddig mehet el Tajvan ügyében. Az amerikai külügy pedig emiatt – ugyan nyilván számolt azzal, hogy Kína erőt fog felmutatni – komolyabb lépésre nem számít a távol-keleti nagyhatalom részéről.

Pelosi már a történelemnek politizál

Közelegnek a félidős választások az Egyesült Államokban, a republikánusoknak pedig komoly esélyük van arra, hogy megszerezzék a többséget a képviselőházban, letaszítva ezzel Nancy Pelosit az intézmény elnöki posztjáról. Erdélyi Rezső Krisztián szerint ettől még a demokraták által kiprovokált feszültség Tajvan körül nem oldódna meg varázsütésre, de elképzelhető, hogy a képviselőház republikánus vezetéssel máshogy állna hozzá a kérdéshez, ami javíthat a jelenlegi fenyegető hangulaton.

Az Amerika-szakértő megjegyezte, a demokraták Alexandia Ocasio-Cortez által vezetett balszárnya nem akarja tovább a helyén tartani Nancy Pelosit, aki már egy nem hivatalos ígéretet is tett arra, hogy nem sokáig marad a nagypolitikában. Erdélyi Rezső Krisztián ezért úgy véli, a képviselőház elnökének vakmerő, Kínát provokáló útjával már leginkább a történelemnek politizált.

Kapcsolódó tartalom

Címlapfotó: Caj Csi-csang tajvani parlamenti alelnök (k) Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház elnökét (j) fogadja a tajpeji parlamentben 2022. augusztus 3-án. Az utóbbi 25 évben Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki felkereste Tajvant. A látogatás miatt kiéleződött a feszültség a Tajvant magáénak tudó Kína és az Egyesült Államok között (Fotó: MTI/EPA/Central News Agency)

Ajánljuk még