logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rekordmeleg volt az idei július Spanyolországban

Az idei július volt a legmelegebb Spanyolországban a feljegyzések több mint hat évtizeddel ezelőtti kezdete óta – jelentette be hétfőn a spanyol meteorológiai szolgálat (AEMET).

Az elmúlt hónapban 25,6 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet mértek az ibériai országban, ez 2,7 fokkal meghaladta a július hónapok átlagát. A hónap legmagasabb – 46 fokos – hőmérsékletét Morón de la Frontera andalúziai városban mérték július 24-én. Az Ourense városban mért 44 fokkal rekordot döntött a hőség az északnyugati Galícia tartományban. Spanyolországban 1961-ben kezdték a rendszeres és átfogó méréseket.

A szomszédos Portugáliában, ahol 1931 óta jegyzik fel a hőmérsékletet, több mint kilenc évtizedes rekord dőlt meg a 25,1 fokos, a sokévi átlagot csaknem három fokkal meghaladó idei júliusi átlaghőmérséklettel.

Franciaországban 23 fokos átlaghőmérséklettel az idei volt a negyedik legmelegebb július 1900 óta, 9,7 milliméter csapadékkal pedig a legszárazabb július és a második legszárazabb hónap a mérések 1959-es kezdete óta.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még