logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Iráni atomprogram – Kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a bécsi tárgyalások

Kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a bécsi nukleáris tárgyalások Iránnal hétfőn - közölte egy diplomáciai forrás.

Egy európai uniós illetékes szerint nem maradt megtárgyalnivaló, és a dokumentum „minden fél számára remek kompromisszum”.

Az uniós illetékes hozzátette: az atomalkuban érintett országok, azaz Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország, Oroszország és az Egyesült Államok néhány héten belül válaszolhatnak a tervezetre. A szöveget az Európai Unió terjesztette elő.

Mihail Uljanov bécsi orosz nagykövet elmondta:

ha senkinek sincs ellenvetése a dokumentummal szemben, helyre lehet állítani az atomalkut.

Az atomalku felélesztéséről tavaly áprilisban kezdődtek tárgyalások Bécsben. A 2015-ös egyezmény értelmében Irán kötelezte magát nukleáris tevékenysége korlátozására, amelynek fejében fokozatosan feloldották a Teheránnal szemben elrendelt büntetőintézkedések többségét.

Irán jelezte: alaposan megvizsgálja a tervezetet, és tájékoztatja az érintetteket az álláspontjáról

– idézett az IRNA iráni állami hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó külügyi tisztségviselőt.

Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Irán válaszul fokozatosan felmondta a saját kötelezettségvállalásait, és egyebek között fokozta az urándúsítást.

(A kép forrása: M1)

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még