logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elhallgattak a fegyverek Gázában

Tűzszünet lépett életbe az izraeli hadsereg és a Gázai övezetben tevékenykedő palesztin szervezet, az Iszlám Dzsihád között. Az egyiptomi közvetítéssel létrejött fegyvernyugvás magyar idő szerint vasárnap este fél 11-kor lépett életbe. A Gázai övezetben több mint egy év után, pénteken újult ki a fegyveres konfliktus, amelynek több mint negyven halálos áldozata van, köztük a dzsihadisták két magas rangú parancsnoka – számolt be az M1 Híradója.

Kitörő örömmel fogadták a tűzszünet hírét a Gázai övezetben élő palesztinok vasárnap éjjel. A helyiek azt mondják, rettegésben éltek a rendszeres légicsapások miatt.

Több mint egy év viszonylagos nyugalom után újultak ki a harcok a térségben. Az izraeli erők pénteken támadást indítottak egy épület ellen, ahol Tajszir Dzsabari, az Iszlám Dzsihád északi szárnyának parancsnoka tartózkodott. Állításuk szerint Dzsabari terrorakciót tervezett izraeli civilek ellen, ezért likdiválták.

Vele együtt 25 dzsihadista megöléséről számolt be az izraeli hadsereg. Palesztin jelentések szerint azonban több száz civil sérült meg a légicsapásokban, a halálos áldozatok között pedig 15 gyerek van.

Válaszul a Gázai övezetből mintegy 1100 rakétát lőttek ki izraeli területre, azonban ebből 200 még az övezetben becsapódott. Az izraeli hatóságok szerint számos civil sérülését az eltévedt palesztin lövedékek okozták.

Az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezet al-Kudsz Brigádok nevű katonai szárnya rakétákat lőtt ki izraeli célpontokra Gázából 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A felek végül vasárnap jutottak megegyezésre egyiptomi közvetítéssel, így valamivel éjfél előtt tűzszünet lépett életbe. Ezután ugyan még beszámoltak elszórt rakétatámadásokról mindkét oldalon, de általánosságban az izraeliek és a palesztinok is betartották az egyezményt. Az Iszlám Dzsihád vezetője arról beszélt, hogy szervezetük erősebb lett a megállapodás után.

„Izrael elkötelezte magát, hogy szabadon engedi két foglyul ejtett testvérünket. Ez a megállapodás lényege, emellett az alkuban általánosan biztosítottuk a palesztin nép egységéről és a palesztin terek egységéről szóló álláspontunkat” – nyilatkozta Ziad al-Nakhala.

A tűzszüneti javaslatba az izraeli miniszterelnök is beleegyezett, miután tanácskozott a védelmi tárca magas rangú tisztviselőivel Tel-Avivban. Egy korábbi egyeztetésen Jaír Lapid kormányfő úgy fogalmazott, hogy

Izrael három nap alatt elérte céljait az Iszlám Dzsihád elleni harcokban, és semmi haszna nincs a Hajnalhasadás nevű hadművelet további folytatásának.

A légitámadásoktól az izraeliek sem voltak biztonságban: a hivatalos jelentések szerint több mint 30 civil sérült meg. Az embereknek naponta többször is óvóhelyre kellett vonulniuk, amikor megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Az izraeli védelmi rendszer, az úgynevezett Vaskupola azonban hatékonyan működött.

A hadsereg becslései szerint a lakott területeket célzó rakéták 97 százaléka megsemmisült még a becsapódás előtt.

Ajánljuk még