logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A görög miniszterelnök azt állítja, nem tudott az egyik ellenzéki párt vezetőjének lehallgatásáról

Kiriákosz Micotákisz hétfői televíziós beszédében azt állította, nem tudott az egyik ellenzéki párt vezetőjének lehallgatásáról.

Kiriákosz Micotákisz elmondta: nem tudott arról hogy Nikosz Andrulakiszt, az ellenzéki Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) elnökét 2021 őszén, három hónapon át megfigyelte a titkosszolgálat. Ugyanakkor hangsúlyozta, a lehallgatás törvényes volt és pár nappal az után leállították, hogy Andrulakiszt pártelnökké választották. Azt viszont nem fejtette ki, miért és ki rendelte a lehallgatást.

Micotákisz hozzátette, ha tudott volna az akcióról, nem adott volna rá engedélyt, mivel a szolgálat nem mérte fel megfelelően a megfigyelés politikai jelentőségét.

„Ami történt, az elfogadhatatlan, mert alkalmas arra, hogy megrendítse a görög polgárok államba vetett bizalmát”

– tette hozzá.

A görög miniszterelnök azután mondott televíziós beszédet, hogy a botrány kirobbanása után még pénteken lemondott a titkosszolgálat vezetője, valamint leváltották Grigorisz Dimitriadiszt, a miniszterelnöki hivatal főtitkárát.

Micotákisz ezután szombaton bocsánatot kért a lehallgatott szocialista politikustól.

Andrulakisz július végén panaszt nyújtott be a görög legfelsőbb bíróságon azt állítva, a Predator nevű kémszoftverrel próbálták meg feltörni a mobiltelefonját. A szocialista politikus az Európai Parlament képviselője, és közlése szerint az Európai Parlament kiberbiztonsági szolgálata értesítette őt a lehallgatásról. A görög ellenzék hétvégi nyilatkozataiban megdöbbenésének hangot adva arról beszélt, hogy ez a botrány nem más, mint a görög kormány Watergate-ügye.

Görögországban korábban is volt arra példa, hogy lehallgatásra panaszkodnak közszereplők: áprilisban egy gazdasági újságíró szintén arról értesült hogy a Predatorral hallgatták le, és az ügy kivizsgálását követelte.

A görög kormány tagadta a Predator használatát és Micotákisz nem említette meg hétfői beszédében az újságíró korábbi esetét, azt viszont megígérte: át fogják alakítani a titkosszolgálat működését hogy parlamenti ellenőrzés alá kerüljön, átláthatóbban működjön, és felelősségre vonható legyen.

A görög titkosszolgálat azután került a miniszterelnöki hivatal közvetlen ellenőrzése alá, miután Micotákisz 2019-ben megnyerte a parlamenti választást.

(A címlapfotó forrása: MTI/EPA/ANA-MPA/Jorge Vicarasz)

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még