logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A lakosság fizeti meg a német politika vakságát

| Szerző: hirado.hu
Néhány hónap alatt megnégyszereződtek a gázárak Németországban. Európa legnagyobb országának és így gazdaságának baloldali vezetése azonban az elszálló rezsiköltségek mellett extraadóval is terheli a lakosságot, vagyis az emberekkel fizettetik meg az elhibázott szankciós politika árát. „A gázadó igazságtalan!” – szögezi le véleménycikkében Ulrich Reitz, a német Focus politikai és gazdasági magazin korábbi főszerkesztője. Ezzel szemben európai összehasonlításban Magyarországon a legolcsóbb a rezsi.

A gázárak három-négyszeresre emelkedtek, emellett pedig Németország baloldali kormánya extraadókkal tovább fokozza a helyzetet, amely minden fogyasztói réteget érint, a gazdagtól a szegényig. „Végül mindig a fogyasztók fizetnek”, ami a Focus korábbi főszerkesztője, Ulrich Retz szerint ez semmiképp sem igazságos – írta a német hírmagazin.

„Mindig a lánc végén lévő fogyasztók fizetnek a német politikusok rossz döntéseiért”

– emelte ki Retz.

A volt főszerkesztő szerint ez tisztességtelen a választókkal szemben, mivel ők nem erre az energiapolitikára voksoltak. „Egyetlenegy alkalommal sem készítettek hatásvizsgálatot, és a viták sem zajlottak az orosz gázról való leválás kockázatairól” – mutatott rá.

Olaf Scholz német kancellár (j) és Christian Bruch, a Siemens Energy német energetikai vállalat vezérigazgatója az Oroszországból Németországba földgázt szállító csővezeték, az Északi Áramlat 1 Kanadában megjavított turbinájával a Siemens mülheimi üzemében 2022. augusztus 3-án (Fotó: MTI/EPA Pool/Sascha Steinbach)

A zöldpolitikusok a csernobili és a fukusimai atomerőművet ért balesetekkel érveltek a nukleáris energia mielőbbi felszámolása mellett, és ezzel – Retz szerint – sikerült csőbe húzni a lakosságot.

„Gondolják, hogy akkor is támogatta volna a lakosság az atomerőművek leállítását, ha elmagyarázzák nekik a nukleáris energia kivonásának hosszú távú kockázatait?” – tette fel a kérdést az újságíró-elemző.

„A Zöldek egyszer sem magyarázták meg, hogy mi értelme van fokozatosan kivezetni az atomenergiát. Ma a döntő többség ismét az év végén leállítandó atomreaktorok üzemben tartása mellett áll ki”

– tette hozzá Retz.

Olaf Scholz német kancellár nemrég úgy fogalmazott, hogy „lehet értelme” az atomerőművek további üzemeltetésének, emellett pedig arról is beszélt, hogy hamarosan a széntüzelésű erőművekre is újból szükség lehet.

2022. március 3-i kép az Isari Atomerőmű 2-es reaktorblokkjáról a németországi Essenbachban. Az orosz földgázszállítás esetleges leállítása miatti aggodalom vitát gerjeszt Németországban arról, ragaszkodni kell-e a még működő három nukleáris erőmű ez év végére tervezett leállításához (Fotó: MTI/AP/DPA/Armin Weigel)

Továbbra is a magyarok fizetik a legalacsonyabb rezsit Európában

Európai összehasonlításban még mindig Magyarországon a legolcsóbb a rezsi, derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kimutatásából. A MEKH szerint júniusban Svédországban volt a legdrágább a gáz, ott tízszer annyit kellett fizetni egy köbméter földgázért, mint nálunk.
Júniusban is toronymagasan Budapesten kellett a legkevesebbet fizetni a gázért az európai fővárosok közül. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal adatai szerint a hazai háztartások – európai uniós szinten – a töredékét fizették egy kilowattóra földgázért. Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint a limit bevezetése után is itthon a legolcsóbb az energia, hiszen az átlagfogyasztásig továbbra is csökkentett árat kell fizetniük a magyaroknak.

Ajánljuk még