logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Valódi látványosság lett a négy napja tomboló vulkán Izlandon

Negyedik napja tombol a vulkán Izlandon: 800 év után tavaly márciusban tört ki először a tűzhányó, a mostani a második alkalom a középkor óta, hogy láva tör elő a jeges szigeten. A magma-folyás igazi turista látványossággá vált: a hatóságok ugyanakkor a veszélyre is figyelmeztetik a kíváncsiskodókat – számolt be az M1 Híradó.

Turisták mennek az izlandi Fagradalsfjall vulkánhoz, hogy megcsodálják a lávafolyást. A szigetország új turistalátványossága helyieket és külföldieket egyaránt a tűzhányóhoz vonz:

az elmúlt 800 évben másodjára tört ki a vulkán.

A heves magmakitörés lélegzetelállító látványt nyújt: a kráter gejzírként ontja magából az izzó kőzetolvadékot, füstfelhőt pöfögve az égboltra, mindössze 40 kilométerre a fővárostól, Reykjavíktól.

Láva ömlik a Fagradalsfjall tűzhányóból 2022. augusztus 3-án, miután kitört a vulkán az izlandi fővárostól, Reykjaviktól 32 kilométerre délnyugatra, közel a Keflavik repülőtérhez. A tűzhányó legutóbbi kitörése nyolc hónappal korábban fejeződött be. (Fotó: MTI/AP/Marco Di Marco)

Látványos drónfelvételen örökítették meg a vulkánkitörést és az azt követő lávafolyást. A felvételt készítő operatőr azt mondta: leírhatatlan érzés, amikor drónjával testközelben találja magát a bolygónkban szunnyadó elemi erőkkel.

„Bele kell gondolni: milyen különleges dolog is ez. 8-900 éve ez a második vulkánkitörés a tűzhányón, hihetetlenül szerencsések vagyunk, hogy pont a mi korunkban, az otthonunk közvetlen közelében történik. Itt zajlik a történelem”

– mondta a pilóta.

Nyolc évszázadig tartó hosszú szunnyadásából tavaly ébredt fel a vulkán:

utolsó kitörése idején IV. Béla volt Magyarország uralkodója és tatár seregek dúlták hazánkat.

A tűzhányó álmát végül földrengések zavarták meg, aminek következtében 2021 márciusában krátere meghasadt, amit fél éven át tartó, heves kitörés követett: volt, hogy

460 méteres magaságig pöfögte az izzó magmát. A tűzhányó szeptemberben újra nyugovóra tért, a szakemberek azonban már akkor figyelmeztettek: a csend csak átmeneti,

a jég birodalmában ezentúl gyakori vendég lesz a tüzes láva.

Ajánljuk még