logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rekordon a betöltetlen álláshelyek száma Ausztriában

Rekordra emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma az idei második negyedévben Ausztriában a nemzeti statisztikai hivatal, a Statistik Austria pénteki jelentése alapján.

A statisztikai hivatal nyilvántartása szerint az üres álláshelyek száma a második negyedévben 206,3 ezerre, újabb csúcsra emelkedett. A tavaly második negyedévben 138,6 ezer volt az üres álláshelyek száma és azóta minden eltelt negyedévben nőtt.

Az üres álláshelyek több mint felét, 124,8 ezret a szolgáltatási szektorban jelentették. A fennmaradó részen a feldolgozóipar és a közszféra osztozik 52,4 ezer és 29,1 ezer betöltetlen álláshellyel.

Az üresedési ráta, vagyis a be nem töltött álláshelyek aránya a foglalkoztatottak számához viszonyítva 2009 és 2020 között szinte mindig 1-3 százalék között volt, 2022 második negyedévében 4,8 százalékra emelkedett.

A második negyedévben 131,9 ezer üres álláshelyet jelentettek be az osztrák vállalatok az AMS (Arbeitsmarktservice Österreich) munkaügyi hivatalnak. Az osztrák statisztikai hivatal adatai viszont a vállalatok körében végzett felmérések alapján készülnek, és így azokat a munkahelyeket is tartalmazzák, amelyeket a vállalatok nem jelentettek a munkaügyi hivatalnak.

Ajánljuk még