logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Éhen halástól féltik a Szajnába tévedt fehér delfint

Nyomon követik a francia hatóságok a hideg sarkvidéki vizekhez szokott, de onnan igen messzire tévedt belugát a Szajnában, tartanak azonban attól, hogy a tengeri emlős éhen halhat.

A francia tűzoltóság drónokkal figyeli a delfint Párizs és a normandiai Rouen között, a tengertől több tíz kilométerre. „Ez egy lenyűgöző, fehér állat, nyugodtnak tűnik, és rendszeresen a felszínre bukik” – mondta Patrick Herot, a tűzoltóság tisztje a normandiai Eure régióból a TF1 francia tévében.

A Sea Shepherd France környezetvédelmi csoport drónokat és egy hajót küldött a delfin követésére, véleményük szerint a belugának valószínűleg élelemre, valamint segítségre lesz szüksége ahhoz, hogy visszavezessék természetes óceáni élőhelyére.

Kapcsolódó tartalom

Lamya Essemlali, a csoport elnöke a TF1-nek azt mondta, halálra van ítélve, ha a Szajnában marad, a vízből való kiemelése azonban szóba sem jöhet, mert túlzott kockázattal járna.

A belugát szerdán észlelték először, azóta a mentőszolgálatok drónokkal figyelik az állatot, de a delfin csütörtökön alig mozdult, a folyó két zsilipje között bolyongott” – közölte Isabelle Dorliat-Pouzet, Eure megye tisztviselője.

A belugák teljesen fehér bőrük és gömbölyded homlokuk alapján könnyen felismerhetők. Társas lények, általában együtt élnek, vadásznak és vándorolnak, a sarkvidéki és szubarktikus óceánokban élnek, bár néha feltűnnek délebbre is. Rövid ideig az édesvízben is életben maradhatnak.

Május végén egy súlyosan beteg kardszárnyú delfin elszakadt csapatától, és több tucat kilométert úszott felfelé a Szajnán, azonban természetes módon elpusztult, miután kudarcot vallottak a kísérletek a tengerbe való visszavezetésére. Egy hónappal később egy másik cetet, egy 10 méter hosszúnak látszó csukabálát figyeltek meg a Szajnában.

Kapcsolódó tartalom

2018 szeptemberében néhány napig egy beluga a Temzében tűnt fel, Gravesend közelében, az Egyesült Királyságban az volt a sarki vizekben honos faj legdélibb észlelése.

Ajánljuk még