logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dzsihadista támadók öltek meg katonákat

Dzsihadista támadók öltek meg katonákat Burkina Fasóban – jelentette pénteken az AFP francia hírügynökség helyi biztonsági vezetőkre hivatkozva.

Az ország északi részén, egy katonai és egy tartalékos civil bázis ellen indított támadásokban három katona és hat tartalékos halt meg, többen pedig megsérültek – közölte a hadsereg.

A hadsereg és önkéntesei ellentámadást indítottak, és közlésük szerint 30 terroristát semlegesítettek. A hadsereg szerdán ugyanakkor elismerte, hogy a terrorista célpontok ellen indított légicsapásokban mintegy 30 polgári személy is meghalt.

Burkina Fasóban a hadsereg januárban megbuktatta a 2015 óta hivatalban lévő Roch Marc Christian Kaboré elnököt arra hivatkozva, hogy képtelen volt megbirkózni a dzsihadista erőszakkal.

Az ország biztonsági helyzete azonban azóta sem javult, sőt az utóbbi hónapokban megszaporodtak a terrortámadások. Júniusban 86, július elején pedig 34 civil áldozata volt a dzsihadisták támadásainak az ország északi és északkeleti régiójában. A katonai vezetés ezután alakította ki azt a két szigorúan zárt területet, ahonnan támadásokat indít az Iszlám Állam és az al-Káida bázisai ellen az ország észak-keleti részében.

A hivatalos adatok szerint Burkina Fasónak csak 60 százaléka áll a hadsereg ellenőrzése alatt, és a 2015 óta húzódó fegyveres konfliktus miatt mintegy 2 millió ember hagyta el otthonát.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még