logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Birkák között landolt a SpaceX űrszemete

Megerősítették az ausztrál hatóságok, hogy a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat egyik missziójához tartozik az az elszenesedett űrszemét, amelyre Ausztráliában, egy juhkarámban bukkantak.

A kis fémdarabot, amely július 9-én zuhant a földre, a múlt héten fedezték fel Új-Dél-Wales Dalgety nevű kisvárosában.

Izgalmas és furcsa volt egyszerre” – nyilatkozta az AFP-nek Brad Tucker asztrofizikus, aki a felfedezés után ellátogatott a helyszínre, miután a helyi mezőgazdásági termelőkkel már júliusban fölvette a kapcsolatot.

Tucker szerint a kis fémdarab 2021-ben vált le a Crew-1 űrhajó kapszulájából, amikor az űrjármű visszatért a földi atmoszférába. A szomszédos birtokokon is találtak űrszemetet, valószínű, hogy azok is a SpaceX-misszióból erednek.

Az űrszemét nagy része a tengerekbe zuhan, de a világ űriparának fokozódó aktivitásával megnövekedhet a földbe csapódó űrhulladékok száma – tette hozzá az asztrofizikus.

Az Ausztrál Űrügynökség szóvivője is megerősítette közleményében, hogy az űrszemét Elon Musk amerikai multimilliárdos SpaceX nevű űrkutatási vállalatának egyik expedíciójából származik.

Hozzáfűzte: „tudnunk kell, fennáll annak a valószínűsége, hogy az űrszemét lakott övezetbe csapódik”.

Az Ausztrál Űrügynökség közölte: erőfeszítéseket tesznek, hogy csökkentsék a törmelékek mennyiségét; jelezték továbbá, hogy nemzetközi szinten is fölvetik ezt a problémát.

Ajánljuk még