logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Egyesült Államok bekérette Kína washingtoni nagykövetét a tajvani kérdés miatt

Az Egyesült Államok bekérette Kína washingtoni nagykövetét a Tajvan miatt kialakult diplomáciai vitában – közölte pénteken az amerikai kormány nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes szóvivője.

John Kirby közölte: azért kérették be Csin Kang nagykövetet hogy közöljék vele, az amerikai álláspont szerint Kína felelőtlenül és provokatívan viselkedik a tajvani kérdésben, amikor erődemonstrációval reagál Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatására.

Kapcsolódó tartalom

Kirby a tájékoztatón nem árulta el, hogy ki fogadta a kínai nagykövetet, de leszögezte, elítélik a felelőtlen katonai lépéseket, amelyek ellentétesek az amerikai törekvéssel, hogy hosszú távon biztosítva legyen a Kína és Tajvan közötti tengerszoros békéje és biztonsága.

Kapcsolódó tartalom

A szóvivő hozzátette, azt is tudtára adták a nagykövetnek, hogy a kínai erődemonstráció nemcsak Tajvanon, de a G7 és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagállamaiban is aggodalmat váltott ki.

John Kirby kijelentette továbbá, hogy az Egyesült Államok egy Kína-politikája, és álláspontja változatlan: nem ismeri el Tajvan függetlenségét, ugyanakkor támogatja a szigetnek azt a jogát, hogy fenntartsa demokratikus rendszerét.

Ajánljuk még