logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kimondták az amerikai kosarassztár ítéletét Moszkvában

Kilencéves börtönbüntetést kapott Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó, aki februárban drogbirtoklás miatt került rács mögé Moszkvában.

Griner az utolsó szó jogán bocsánatot kért cselekedetéért, és kérte, hogy Nyikolaj Vlasszenko ügyész ne kérjen rá kilenc és fél éves szabadságvesztést.

A maximális büntetés tíz év lehetett volna. Emellett az ügyészség egymillió rubeles (hat és fél millió forint) bírság kiszabását is kezdeményezte.

“Soha nem akartam bántani senkit” – mondta Griner – “Soha nem sodortam veszélybe az orosz embereket. Soha nem akartam megszegni a törvényeket. Hibát követtem el” – fogalmazott a sztárkosaras. “Tudom, hogy mindenki folyton a politikáról beszél, de remélem, ez távol van ettől a tárgyalóteremtől. Még egyszer szeretném elmondani, hogy nem volt szándékomban megszegni az orosz törvényeket. Nem terveztem bűncselekményt elkövetni.”

Az ítélethirdetés után Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatot adott ki amelyben felszólította Oroszországot, hogy engedje el Grinert. Az észak-amerikai profi nőiliga, a WNBA “igazságtalannak és sajnálatosnak” nevezte az orosz bíróság döntését.

A négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg és a WNBA-s Phoenix Mercury világbajnok centere az orosz fővároshoz közeli Himkiben állt bíróság elé, büntetőpere július elején kezdődött.

A 31 éves Grinert hat hónapja a seremetyjevói repülőtéren állították elő, mivel a táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak, amelyet az ügyészség mostani állásfoglalása szerint tudatosan megpróbált elrejteni a hatóságok elől. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a 206 centis kosaras ellen.

Ajánljuk még