logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Halkó Petra: Nincs a Magyarországon tapasztalható konzervatív gondolatnak sikeres nemzetközi alternatívája

| Szerző: hirado.hu
Egy átmeneti korszakban vagyunk, amikor is olyan kompetenciákat kell kialakítani, amelyek nem csak a válságból való kilábalást teszik lehetővé, de az új világrend alappilléreivé is válnak, egyúttal pedig a nemzetek túlélését is szolgálják. Az adoptálódni képes nemzetek fognak tovább élni. Ez a jelentősége annak a gondolatnak, amely a nemzeti szuverenitáson alapul – fejtette ki Halkó Petra, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető külpolitikai elemzője az M1 Ma Reggel című műsorában.

Donald Trump volt amerikai elnökkel találkozott Orbán Viktor miniszterelnök, aki a megbeszélés után a közösségi oldalára feltöltött videójában hangsúlyozta: egyetértettek abban, hogy a háborús infláció és a gazdasági válság egyetlen ellenszere a béke.

A találkozót egyértelműen annak tudhatjuk be, hogy globális szinten is figyelemre méltó az Orbán Viktor nevéhez köthető magyarországi politika

– mondta Halkó Petra. A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető külpolitikai elemzője szerint Donald Trump stílusát már sokan bírálták, az azonban elvitathatatlan, hogy hosszú idő óta ő az első olyan amerikai elnök, aki egyetlen ország ellen sem indított amerikai katonai akciót. A találkozó során is szóba került az ukrán–orosz háború, valamint annak közvetlen és közvetett hatása. Halkó Petra hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor Tusványoson nem véletlenül beszélt a békéről, valamint arról, hogy ha egy világhatalom élén olyan vezető áll, aki a békéért dolgozik, annak világpolitikai jelentősége van.

A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető külpolitikai elemzője szerint:

nemzetközi szinten sincs a Magyarországon tapasztalható konzervatív gondolatnak sikeres alternatívája.

A magyar gazdaságpolitika és családpolitika, valamint a nemzeti szuverenitáson alapuló különböző hazai döntések a nemzetközi színtéren is jelentősek. Példaként, modellként szolgálnak más országok számára. Már nem egy esetben bebizonyosodott, hogy a magyar megoldások még komoly, válságos időszakban is megállják a helyüket. A XXI. század első két évtizede bővelkedett válságokban, amelyekre a magyar kormány a magyar emberek érdekeit szolgáló megoldásokat kínált.

Halkó Petra szerint a magyar családpolitikai intézkedések felkeltették a külföld érdeklődését is, Floridában például a magyar gyermekvédelmi törvényhez hasonló jogszabályt fogadtak el. A szakértő hangoztatta: a magyar kormány szerint a demográfiai kihívásokat nem a migráció ösztönzésével kell megoldani, hanem azokkal az intézkedésekkel, amelyek a gyermekvállalási kedv emelkedését ösztönzik. Ez a munkaerőpiaci hiátust is kezelhetővé teheti és versenyképes pályára állíthatja a gazdaságot. A szemlélet Donald Trumpra is jellemző. Elnökként például határozottan fellépett az illegális migráció ellen.

Halkó Petra szerint most

egy átmeneti korszakban vagyunk, amikor is olyan kompetenciákat kell kialakítani, amelyek nem csak a válságból való kilábalást teszik lehetővé, de az új világrend alappilléreivé is válnak, egyúttal pedig a nemzetek túlélését is szolgálják. Az adoptálódni képes nemzetek fognak tovább élni. Ez a jelentősége annak a gondolatnak, amely a nemzeti szuverenitáson alapul

– fogalmazott.

Ajánljuk még