logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felelőtlennek nevezte a kínai külügyminiszter az amerikai házelnök tajvani látogatását

Felelőtlennek és észszerűtlennek nevezte csütörtökön a kínai külügyminiszter Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatását.

A CCTV kínai állami műsorszolgáltató közlése szerint Vang Ji Phnompenben, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereinek találkozóján elmondott beszédében leszögezte: Kína minden diplomáciai eszközzel igyekszik megakadályozni a válságot, de nem fogja tűrni, hogy alapvető érdekei sérüljenek.

A lépések, amelyeket Peking tesz, szükségesek, átgondoltak és a nemzetbiztonság, valamint Kína szuverenitásának megvédésére irányulnak, és nem sértik a nemzetközi jogot – fogalmazott Vang.

Kapcsolódó tartalom

Mindeközben csütörtökön a kínai néphadsereg újabb hadgyakorlatba kezdett Tajvan környékén, a kínai állami televízió szerint a helyi idő szerint vasárnap délben befejeződő műveletben a haditengerészet és a légierő is részt vesz, és éleslövészetet is tartanak.

A bejelentésre reagálva a Tajvanon kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) azt vetette Peking szemére, hogy az illegális hadgyakorlatokkal feszültséget szít a térségben.

Kapcsolódó tartalom

A tajvani védelmi minsztérium a hadgyakorlat indításakor bejelentette, hogy szoros figyelemmel követi az eseményt, nem sokkal később pedig a tárca arról tájékoztatott, hogy a kínai erők Tungfeng típusú ballisztikus rakétákat lőttek ki a sziget északkeli és délnyugati térsége felé.

A tárca szóvivője újságíróknak azt mondta, a tajvani hadsereg válaszul aktiválta a megfelelő védelmi rendszert, egyúttal hozzátette: a minisztérium álláspontja az, hogy a kínai művelet felelőtlen, és veszélybe sodorja a térséget.

A kínai hadsereg Pelosi Tajvanra érkezése napján, kedden már hadgyakorlatot kezdett a zónában. Peking hevesen tiltakozott a látogatás ellen, Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró szigetet.

Jóllehet az Egyesült Államok hivatalosan nem ismeri el Tajvant, Washington a sziget legnagyobb fegyverszállítója. Maga a házelnök Caj Jing-ven tajvani elnökkel közös, szerdai sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy bár kormánya a status quo híve, az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant, egyúttal méltatta a sziget demokratikus berendezkedését.

Pelosi szerdán Dél-Koreába utazott tovább.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még