logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Nem kapcsolhatod ki a halált” – leállhatnak a hamvasztások Németországban

| Szerző: hirado.hu
Az energiaválság a temetkezéseket sem hagyja érintetlenül Németországban: temetkezési vállalkozók már most arra figyelmeztetnek, gázhiány esetén a téli időszakra akadozhatnak, sőt akár le is állhatnak a hamvasztások az országban. Mindez azért érintheti érzékenyen a lakosságot, mivel a hamvasztások száma Németországban a legmagasabb Európában. A német temetkezési vállalkozókat képviselő vezető hosszú távon elektromos berendezésekkel, rövid távon pedig az üzemi hőmérséklet csökkentésével kezelné a problémát. A német hamvasztási konzorcium elnöke ezzel szemben már kilátásba helyezte: ha az energiaválság súlyosbodik, a téli időszakban számolni kell a hamvasztások számának csökkentésével.
Koporsók a németországi Meissen város hamvasztóüzemében 2021. január 20-án.  MTI/EPA/Filip Singer

A német temetkezési vállalkozók szövetségének jelentése évente egymillió német állampolgár elhalálozásáról számol be, akiknek döntő része, mintegy 75 százaléka kerül elhamvasztásra, számolt be a Reuters nemzetközi hírügynökség.

A Németországban történő hamvasztások aránya messze a legmagasabb Európában. A krematóriumokat üzemeltető német temetkezési vállalkozók azonban arra figyelmeztetnek, fennáll a veszélye annak, hogy a küszöbön álló energiaválság miatt a hamvasztások is veszélybe kerülhetnek.

Mint ismert, kevesebb mint 24 órával azután, hogy az Európai Unió jóváhagyta az Európai Bizottság által javasolt 15 százalékos veszélyhelyzeti gázcsökkentést, Oroszország tovább korlátozta az Északi Áramlat 1 gázvezetéken való szállításokat, így

a Németországba tartó mennyiség a teljes kapacitás mindössze 20 százalékára csökkent. Mindez a villamosenergia árában is jelentős drágulást eredményezett, tovább fokozva a hónapok óta tartó áremelkedéseket, ami a temetkezési költségeket sem hagyta érintetlenül.  

Kapcsolódó tartalom

Svend-Joerk Sobolewski, a német hamvasztási konzorcium elnöke elmondta,

a krematóriumok készenléti tervet dolgoznak ki a helyzet kezelésére. 

A német temetkezési vállalkozók szövetségének elnöke, Stephan Neuser szerint a probléma áthidalására az elektromos meghajtású kemencék is szóba jöhetnek, ugyanakkor az azonnali megoldást az jelentené, ha a hamvasztó berendezések hőmérsékletét a jelenlegi 850 Celsius fokról 750 Celsius fokra csökkentenék.

Mindez 10 százaléknyi megtakarítást jelentene, ugyanakkor a további hőmérséklet csökkentéshez már az állami hatóságok engedélyére lesz szükség.

A hatékonyság megtartása érdekében a krematóriumok szelektált működését már bevezették, az elmúlt hetekben több berendezést is kikapcsoltak, míg másokat folyamatosan üzemelésben hagytak.

„Gázkimaradás esetén tovább tudnánk üzemeltetni a krematóriumokat. Ez azt jelenti, hogy csökkentett teljesítménnyel folytathatnánk a munkát” – mondta Karl-Heinz Koensgen, a Nyugat-németországi krematórium vezetője.

A német hamvasztási konzorcium elnöke ezzel szemben már pesszimistább hangot megütve úgy nyilatkozott, nem mindegyik hamvasztóberendezés lesz képes csökkenteni az energia használatát, így sajnos számolni kell azzal az eshetőséggel, egy hosszabb ideig tartó gázhiányos időszakban feltorlódhatnak a hamvasztások Németországban.

Nem tudod kikapcsolni a halált – mondta Svend-Joerk Sobolewski.

Az energiaválság súlyosbodása esetén Németországban ismét a koporsóban való temetések válhatnak gyakorivá.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még