logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagy veszélyre figyelmeztetett a gazdasági válság sújtotta Srí Lanka elnöke

A Srí Lankát fenyegető nagy veszélyre figyelmeztetett szerdán a sziget elnöke az országot sújtó, egyebek között üzemanyag- és élelmiszerhiányt eredményező gazdasági válság közepette.

Példa nélküli helyzet előtt állunk. Nagy veszélyben vagyunk” – fogalmazott Ranil Vikremeszinghe a parlamentben.

A 22 milliós országban hónapok óta hiány van élelmiszerből, üzemanyagból, nyersanyagból és gyógyszerből is, előrejelzések szerint pedig az üzemanyagellátás akadozása akár év végéig is fennmaradhat.

A gazdasági nehézségek nyomán belpolitikai válság is kialakult: Gotabaja Radzsapaksza elnök a tiltakozások hatására elmenekült az országból, majd bejelentette lemondását. Vikremeszinghét július végén, zavargások közepette iktatták be hivatalába, miután a rendőrség és a katonaság eltávolította az elnöki hivatal előtt hónapok óta táborozó tüntetőket.

Beiktatását követően Vikremeszinghe az egységkormány fontosságát hangoztatta annak érdekében, hogy legyőzzék a válságot.

Mindeközben Colombo tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de a szervezet a pénzeszközök felszabadítása előfeltéleének a politikai stabilitást szabta.

Az elnök emellett elődjei szemére vetette, hogy visszautasítottak két nagyszabású japán befektetést, amely akár hárommiliárd dollárt hozhatott volna az országnak, valamint ezzel aláásták Tokió és Colombo kapcsolatát is.

Ajánljuk még