logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lavrov: Pelosi tajvani látogatásával az Egyesült Államok azt üzeni, hogy rá nem vonatkoznak a szabályok

Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatásával az Egyesült Államok azt üzeni a világnak, hogy azt csinál, amit akar, mert rá nem vonatkoznak a szabályok – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Mianmarban.

Lavrov hozzátette: Washington szándékosan bosszantja Kínát az úttal, büntetlenségét fitogtatva. Megjegyezte: nem lát mást, ami indokolná a lépést, hiszen az Egyesült Államok pontosan tudja, mit jelent ez Kínának.

A Kreml korábban provokációnak nevezte Pelosi útját, és szolidaritásáról biztosította Pekinget.

Az amerikai házelnök kedden érkezett Tajvanra. Kína saját részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező szigetre.

Kapcsolódó tartalom

Peking felháborodással reagált arra, hogy Washington semmibe vette figyelmeztetéseit. Pelosi útjára válaszul Kína több napos hadgyakorlatba kezdett a sziget körül, bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, illetve gazdasági szankciókkal sújtotta Tajvant.

Oroszország Kína jelentős partnerévé lépett elő az elmúlt években. Lavrov július végén leszögezte: Oroszország támogatja Peking egy Kína politikáját Tajvannal kapcsolatban.

Eközben az orosz külügyminiszter baráti országként és régi szövetségesként beszélt Mianmarról kollégája, Vunna Maung Lvin előtt. Mianmar támogatta Oroszországot az ukrajnai háború kezdetén. Az országban zűrzavar és erőszak uralkodik azóta, hogy 2021 februárjában a hadsereg puccsal átvette a hatalmat.

Lavrov látogatásával egy időben zajlik Kambodzsában a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszteri találkozója, amelyen Mianmar nem vesz részt.

Ajánljuk még