logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hadgyakorlatokkal válaszol Kína Pelosi tajvani útjára

Beláthatatlan következményekkel járhat az amerikai képviselőház elnökének tajvani jelenléte. A szigetet saját területének tekintő Kína hetek óta arra figyelmeztetett, hogy Nancy Pelosi mondja le az utazást, mert Peking azt nem fogja ölbe tett kézzel nézni, ennek ellenére a washingtoni diplomata kedden megérkezett Tajvanra. Ezzel egy időben a kínai hadsereget a legmagasabb készültségbe helyezték, és bejelentették, hogy hadgyakorlatokat végeznek a sziget környékén – számolt be az M1 Híradója.

A legmagasabb civileknek adható állami kitüntetést kapta meg szerdán Tajpejben a tajvani elnöktől Nency Pelosi. 25 év óta ő az első amerikai házelnök, aki hivatalos látogatás keretében a távol-keleti szigetországba utazott.

„Tajvan az ellenállást jelképezi a világban, a tajvaniak pedig bebizonyították, hogy reménnyel, bátorsággal és eltökéltséggel lehet békés és virágzó jövőt építeni, még akkor is, ha állandó kihívásokkal kell szembenézni. Mi azt az üzenetet hoztuk ide, hogy Amerika szolidaritása Tajvannal erősebb, mint valaha” – mondta Nancy Pelosi, hozzátéve, az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant.

Miközben az amerikai házelnök hitet tett amellett, hogy Washington továbbra is elszántan védelmezi a demokráciát Tajvanon és szerte a világon, a régióban pattanásig feszült a helyzet a látogatás miatt.

Kína saját területének tekinti az önálló kormányzattal rendelkező szigetet, amelyre a pekingi vezetés heves tiltakozása ellenére kedden este érkezett meg Nancy Pelosi.

A kínai külügyminisztérium szerint az amerikai politikus látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a térségben, és árt a kínai–amerikai kapcsolatoknak is.

De Tajvanon sem fogadta mindenki szívesen a politikust.

Kína-párti támogatók egy csoportja tapossák meg Nancy Pelosi amerikai házelnök fotóját az Amerikai Egyesült Államok hongkongi és makaói főkonzulátusa előtt. (Fotó: EPA/Jerome Favre)

Pelosi kifelé! Tajvan békét akar nem háborút! – ilyen és ehhez hasonló feliratokat tartottak a magasba a demonstrálók.

Gyakorlatilag abban a pillanatban, hogy leszállt Tajvanon az amerikai delegáció repülőgépe, Kína hatalmas méretű hadgyakorlatot jelentett be. Vadászgépek emelkedtek a levegőbe és hadihajók indultak Tajvan irányába.

Kapcsolódó tartalom

A kínai hadvezetés Tajvan teljes katonai blokádjára készül.

„Kina bejelentése szerint augusztus 7-ig hadgyakorlatba kezdett. Hat területen történik majd a katonai gyakorlat délen, délkeleten és délnyugaton Tajvan partjai közelében. Blokád alá kerül a teljes sziget vízen és levegőben egyaránt. Ez elfogadhatatlan” – mondta a tajvani védelmi minisztérium szóvivője.

Tajvanon attól tartanak, Kína lerohanja a szigetet válaszul az amerikaiak látogatása miatt, ezért légvédelmi készültséget rendeltek el, óvóhelyként jelöltek meg mélygarázsokat, metróalagutakat és bevásárlóközpontokat is. A lakosságot túlélőcsomag készítésére szólították fel.

Eközben Oroszország teljes támogatásáról biztosította a Kínai Népköztársaságot. Az orosz külügyminisztérium szóvivője provokátorállamnak nevezte az Amerikai Egyesült Államokat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig azt mondta: nem érti, miért kellett Nancy Pelosi látogatásával ekkora zavart kelteni, amikor világos, mit jelent Tajvan a kínai nép számára.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még