logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Várhatóan éjfél után érkezik Isztambulba az első ukrán gabonaszállítmány, a hajó egyelőre „láthatatlan”

| Szerző: hirado.hu
Komoly sajtóérdeklődés várja az Odesszából Isztambulba érkező Razoni teherszállító hajót: a háború kezdete óta ez az első alkalom, hogy Ukrajna gabonaszállítmányt indított el, a célállomás az egyik legnagyobb ukrán élelmiszer importőrnek számító Észak-Afrika. A libanoni Tripoliba való érkezését megelőzően a Razoni várhatóan éjfél után fut be biztonsági ellenőrzésre Isztambulba, a pontos tartózkodási helyét azonban nem sikerült megállapítani, mivel a hajó egyelőre „láthatatlan”. Valószínű hogy a helymeghatározást szándékosan tették elérhetetlenné, azt remélve, így elkerülhetik a Boszporusz bejáratánál igen nagy létszámban várakozó sajtót, amelynek a török hatóságok határozottan megtiltották, hogy a teherhajó közelébe menjenek.

A török védelmi minisztérium közlése szerint várhatóan éjfél után érkezik meg Isztambul kikötőjébe az első ukrán gabonaszállítmány, amelyet Oroszország február 24-i inváziója óta exportáltak, írja a Le Monde francia hírportál.

A Sierra Leone-i lobogó alatt közlekedő Razoni még hétfőn, helyi idő szerint reggel kilenc órakor indult el Odessza kikötőjéből, mintegy 26 ezer tonna kukoricával a fedélzetén. A rakomány végcélja a libanoni Tripoliba vezet, előtte azonban Isztambul partjainál horgonyoz le a teherhajó, ahol a biztonsági ellenőrzést és a szükséges szerviz munkálatokat is elvégzik. A hajó Odesszából indulva a tengeri aknák veszélye miatt rendkívül lassan haladt, az ukrán partokat elhagyva azonban növelte sebességét.

Kapcsolódó tartalom

A hajó tartózkodási helyét utoljára hajnali két óra körül sikerült megállapítani, a Marine Traffic tengeri közlekedést figyelő hírügynökség szerint ekkor a Razoni a román partok közelében hajózott,

ekkor azonban váratlanul lekapcsolta a mozgását meghatározni képes automatikus azonosító rendszerét. 

Ennek okát a török védelmi minisztérium nem közölte, a Le Monde szerint azonban erre a lépésre minden bizonnyal a diszkréció miatt volt szükség,

tekintve, hogy ezzel elkerülhetik az Isztambulban tekintélyes létszámban várakozó sajtó rohamát.

A teherszállító hajó biztonságos megérkezését az Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ által július 22-én felállított Közös Koordinációs Központnak kell biztosítania, amelyet az ukrajnai gabonaexport zavartalan működése érdekében hoztak létre. A megállapodás értelmében a gabonaszállítmányokat ukrán hajók kísérik át a kikötők környékén elaknásított vizeken, Oroszország ez idő alatt szünetelteti a támadásokat, a rakományokat pedig a török hatóságok vizsgálják át.

 Az ukrán infrastrukturális minisztérium által közreadott képen a Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajó 26 000 tonna ukrán kukoricával megrakva elindul az odesszai kikötőből 2022. augusztus 1-jén. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az első, ukrán gabonát szállító hajó, amely távozhat Odesszából. MTI/AP/Ukrán infrastrukturális minisztérium

A török hatóságok közlése szerint a Razoni nem fog behatolni Isztambul kikötőjébe, mindezek mellett pedig a sajtó is figyelmeztetést kapott, ne próbálják megközelíteni a hajót, a parti őrség minden ilyenfajta kísérlet megakadályozása érdekében megteszi a szükséges lépéseket.

Ajánljuk még