logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Törölt járatok, késések és elkeveredő poggyászok - Nem enyhül az Európa számos repülőterét elborító káosz

| Szerző: hirado.hu
Európa-szerte gondot okoz a repülőtereknek és a légitársaságoknak, hogy pótolják a koronavírus-járvány alatti leállás után előállt munkaerőhiányt, emiatt sok helyen fennakadások vannak a check-in-pultoknál és a csomagszállításban.

Nem enyhül az Európa számos nagy repülőterét nyár óta elborító káosz, a hírcsatornák és a közösségi média felhasználói türelmetlen utazók tömegeiről és elkeveredett bőröndök sokaságáról számolnak be.

Az ARD német közszolgálati televízió beszámolója szerint az év első hat hónapjában 64,4 millió utas “járult hozzá” az ország repülőterein kialakult tumultushoz, amely négyszerese a tavalyi év ugyanezen időszakában mérthez képest – írja az infostart.hu.

Frankfurt, 2022. július 27. A Lufthansa német légitársaság földi kiszolgáló személyzetének 24 órás figyelmeztető sztrájkja miatt veszteglésre kényszerülő utasok a frankfurti repülőtéren 2022. július 27-én. A munkabeszüntetés miatt a társaság több mint ezer járatát törölte. MTI/EPA/Ronald Wittek

A Lufthansa csak az elmúlt héten 144 ezer utasát hagyta cserben

A német légitársaság több mint ezer járatát törölte a frankfurti és müncheni repülőtereken. A járatok megszüntetését a ver.di (Egyesült Szolgáltatók) német szakszervezet által szervezett egynapos figyelmeztető sztrájk váltotta ki. A munkabeszüntetés a Düsseldorfot, Hamburgot, Berlint, Brémát, Hannovert, Stuttgartot és Kölnt érintő járatokra is hatással volt.

Egyébként a német munkaadók szövetsége (BDA) is élesen bírálta a szakszervezet által meghirdetett sztrájkot:

„A Lufthansát, de mindenekelőtt utasait a nyár kellős közepén munkabeszüntetéssel terhelni nem más, mint az emberek teljesen érthető nyaralási vágyát önös érdekből szégyentelenül kihasználó mértéktelen túlzás” – jelentette ki Steffen Kampeter, a szervezet vezérigazgatója.

Kampeter elmondta, hogy a jelenlegi halmozottan válságos helyzetben sokkal inkább az együttműködésre kellene helyezni a hangsúlyt. A munkabeszüntetés mintegy 20 ezer földi alkalmazottat érint.

Kapcsolódó tartalom

A British Airways már korlátozásokat vezetett be

A brit légitársaság július elején jelentette be, hogy további 10 ezer járatot szüntet meg nyár végéig. A londoni Heathrow és az amszterdami Schipol Európa, legnagyobb légi csomópontjai már korlátozták a repülőtérre érkező járatok és utasok számát azzal a céllal, hogy igyekezzenek csökkenteni a kígyózó sorokat, a csomagszállítás késedelmeit, és a járattörléseket.

Frankfurt, 2022. július 27. Sorban állnak az utasok a frankfurti repülőtér jegykezelő pultjainál a Lufthansa német légitársaság földi kiszolgáló személyzetének 24 órás figyelmeztető sztrájkja alatt, 2022. július 27-én. A munkabeszüntetés miatt a társaság több mint ezer járatát törölte. MTI/EPA/Ronald Wittek

A légitársaságok a repülőtereket és a kormányokat hibáztatják a kialakult légiközlekedési káosz miatt, míg az iparági dolgozók közül sokan azon a véleményen vannak, hogy a légitársaságok is részben felelősek a munkaerőhiányért, és a helyzet lassan már a biztonságot is veszélyezteti – írja a Portfolio.

A brit légitársaság egyik pilótája arra panaszkodott, hogy 2030-ig csökkentett fizetést helyeztek kilátásba, miközben már az összes vezető már teljes bérért dolgozik, és inflációkövető emelést is kaptak a menedzserek.

Kapcsolódó tartalom

A légitársaságok elvágták az erőforrásaikat a járvány alatt

„Az utasok szempontjából ez egy abszolút rémálom”nyilatkozott az easyJet egyik pilótája a CNBC-nek.

Elmondta, a nyár elején a légitársaságok nem tudták mit csinálnak megfelelő terv hiányában, csak azt tudták, hogy annyit próbálnak repülni, amennyit csak lehet – mintha a járvány meg sem történt volna.

A megkérdezett pilóta szerint a problémát az jelenti, hogy a légitársaságok az elbocsátásokkal minden erőforrásukat elvágták a koronavírus járvány alatt. Elmondása alapján az iparágat emellett több tényező is hátráltatja: nincs elegendő forrás az átképzésekre, a korábbi alkalmazottak nem akarnak visszatérni, és alacsony a bérezés a légitársaságok bevételeinek jelentős javulása ellenére.

A pilóták törvényes repülési idejének törvényes felsőhatára 900 óra évente, amelyet sok légitársaság nem legfelső határnak, hanem célnak tekint – panaszolta a pilóta. A sok túlmunka emellett potenciálisan csökkenti a biztonsági tartalékokat is, amely aggodalomra adhat okot – mondta egy másik repülő vezető.

Kapcsolódó tartalom

Amszterdamban ősszel is folytatódnak a korlátozások

Az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér szeptemberben és októberben is korlátozza az utasok számát a következő hónapban naponta legfeljebb 67 500 utas indulhat el, októberben pedig 69 500 lesz a létszámhatár.

A repülőtér szerint, az intézkedésekre különösen az őszi időszakra eső ünnepek idején van szükség. Ha az összes menetrend szerinti járaton minden helyet eladnának, akkor a repülőtérnek 3500-zal több utasa lenne, mint amennyit naponta kezelni tud.

Egyébként a Schiphol azt ajánlja, hogy az utasok már négy órával a járatindulás elött jelenjenek meg a repülőtéren.

Kapcsolódó tartalom

Szárnyakat kapott az európai lakosság

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren júniusban 1 208 169 utas fordult meg – közölte a hónapban a Budapest Airport. A repülőtér üzemeltetőjének havi összesítése szerint júniusban elérték a három évvel ezelőtti, vagyis a járvány előtti utolsó június utasforgalmának 82 százalékát.

Megjegyezték: a dinamikus emelkedés ellenére a budapesti repülőtéren nem alakultak ki fennakadások, mint a legtöbb európai légikikötőben, az utasok kezelése gördülékeny és folyamatos.

Európában a járvány kitörése után két évvel megsokszorozódott a repülni vágyók száma, a légi forgalom élénkülése az ágazat képviselőit is meglepte. Jó példa erre a hétvégén Magyarországon tartott Formula-1 nagydíj, amely idén rekordmagas 290 ezer fős látogatottságnak örvendett.

Mogyoród, 2022. július 31. Szurkolók a Forma-1-es Magyar Nagydíj eredményhirdetésén a mogyoródi Hungaroringen 2022. július 31-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A megnövekedett létszám egyébként nem jelentett gondot, viszonylagos gördülékenység volt megfigyelhető az esemény lebonyolítása alatt.

Kapcsolódó tartalom

Array
(
    [replacement] => 
    [shortcode] => 
    [title] => Frankfurt, 2022. július 27.
Sorban állnak az utasok a frankfurti repülőtér jegykezelő pultjainál a Lufthansa német légitársaság földi kiszolgáló személyzetének 24 órás figyelmeztető sztrájkja alatt, 2022. július 27-én. A munkabeszüntetés miatt a társaság több mint ezer járatát törölte.
MTI/EPA/Ronald Wittek
    [image] => //hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2022/08/K_EPA20220727027-1024x630.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még