logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rezsicsökkentés helyett rezsiemelés – extra adóval terhelik a gázfogyasztókat a németek

| Szerző: hirado.hu
Drasztikus rezsiemelésre készül Németország: extra adóval terhelik a gázfogyasztókat, hogy megmentsék a csődtől a szolgáltatókat. Robert Habeck német gazdasági miniszter azt mondta, még nem tudják, mennyibe fog kerülni a gáz novemberben, „de biztosan többe, mint most”. Közben továbbra is spórolással próbálják kezelni az energiaválságot: Nürnbergben uszodákat zártak be, Münchenben szökőkutakat kapcsoltak le, Hannoverben pedig nincs meleg víz az uszodákban – hangzott el az M1 híradójában.

A németek extra adóval terhelik a gázfogyasztókat. A német szövetségi kormány októbertől gázilletéket vet ki a fogyasztókra, amit a tervek szerint 2024 márciusáig kell majd fizetniük – számolt be róla a napokban a hirado.hu a Focus német lapra hivatkozva.

A német nyelvű cikk szerint az intézkedésnek az a célja, hogy a megemelkedett beszerzési árak miatt kompenzálják a gázszolgáltatókat.

Kapcsolódó tartalom

A német kormány megerősítette, hogy a fogyasztókra kivetett tervezett gázfelár a korábban vártnál jóval magasabb lehet, hogy megmentse az energiacégeket a csődtől. A fogyasztók egyelőre nem tudják, mennyivel kell többet fizetniük, mert az a gázimportőrök igényeitől is függ majd.

„Még nem tudjuk megmondani, mennyibe fog kerülni a gáz novemberben, de a keserű hír az, hogy biztosan néhány száz euró lesz háztartásonként”

– mondta a német gazdasági miniszter egy interjúban.

Németország egyre inkább megérzi a kieső orosz gáz hiányát, pedig a téli fűtési szezon még csak ez után jön. A német kormány egyelőre azzal próbálja kezelni a helyzetet, hogy spórolásra kéri az embereket és az önkormányzatokat. Ezzel próbálják csökkenteni az ország energiafogyasztását.

A legnagyobb német ingatlankezelő cég már korábban bejelentette, csökkentik a lakások éjszakai fűtését. E szerint télen legfeljebb 17 fokra fűthetik csak lakásaikat az emberek éjjel 11 és reggel 6 óra között.

Kapcsolódó tartalom

A spórolás jegyében már több német városban szigorú intézkedéseket hoztak.

Hannoverben a középületeket télen legfeljebb 20 fokra fűthetik fel. A műszaki, és a raktárhelyiségekben pedig legfeljebb 10–15 fok lehet majd télen. Nürnbergben a város 4 uszodájából már 3-at bezártak. Münchenben pedig a városháza és a szökőkutak világítását kapcsolják ki. Berlinben pedig 200 műemlék sötétül el.

„Egyáltalán nem zuhanyoztam az úszás után. Túl hideg volt számomra a víz. A zuhanyzók vize hidegebb volt, mint a medencében” – nyilatkozta egy németországi lakos.

Kapcsolódó tartalom

Brüsszel is lépett: azt várják el a tagállamoktól, hogy 15 százalékkal csökkentsék a gázfogyasztásukat.

Tóth Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az M1-en azt mondta:

A brüsszeli spórolási terv kifejezetten a németek miatt született, ugyanis a németek nem készültek fel az energiaválságra, ezért most elkezdtek kapkodni

– fogalmazott a szakértő.

„Fűnyíróelv szerű takarékosságra hívják fel a figyelmet, kötelezik a tagállamokat. Csak ugye azt nem veszik alapul, hogy ennek a reálgazdasági lenyomatai mennyire súlyosak lehetnek, és eltérően súlyosak lehetnek” – ismertette a közszolgálati egyetem munkatársa.

Tóth Gergely hozzátette: az unió spórolási terve azért sem igazságos, mert például a skandináv országok energiafelhasználásában a gáz részaránya 10 százalék körül van, a háztartások többsége ugyanis árammal fűt. Így számukra szinte semmilyen terhet nem jelent a fogyasztás csökkentése, nem úgy mint például Magyarország esetében.

Ajánljuk még