logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb súlyos nemzetközi konfliktus fenyeget Pelosi tajvani látogatása miatt

| Szerző: hirado.hu
Az ukrajnai háború mellett egy újabb súlyos nemzetközi konfliktus látszik kialakulni azzal, hogy az amerikai képviselőház elnöke Tajvanra érkezett. A szigetet – bár 1949 óta saját politikai vezetéssel rendelkezik – Kína a saját részének tekinti, és nagyon határozottan ellenezi az amerikai politikus látogatását, amit korábban még Biden elnök sem tartott jó ötletnek. A látogatásra válaszul a kínai vezetés a legmagasabb készültségbe helyezte a hadsereget, és célzott hadműveletekkel fenyegetett – hangzott el az M1 híradójában.

Az Egyesült Államok demokrata párti képviselőinek delegációja helyi idő szerint kedden éjjel landolt a tajpeji nemzetközi repülőtéren.

A küldöttséget az amerikai kormányzat harmadik embere, Nancy Pelosi vezeti, akinek egy hetes ázsiai körútját szokatlanul élénk médiafigyelem övezi.

Két és fél évtized után ő az első magas rangú amerikai tisztviselő, aki Tajvanra látogatott. Az érkezése után kiadott nyilatkozat szerint az Egyesült Államok szolidaritása a demokratikus Tajvannal fontosabb, mint valaha.

Kína az önálló kormányzattal és hadsereggel rendelkező szigetet saját területének tekinti. Így nem meglepő, hogy Nancy Pelosi látogatásának hírére a pekingi vezetés azonnal reagált.

Közölték: nem nézik ölbe tett kézzel, hogy az Egyesült Államok beavatkozik Kína belügyeibe. Nagyszabású hadgyakorlatot hirdettek meg a Dél-Kínai-tengeren kedd éjszakától.

Kapcsolódó tartalom

A Tajvani-szoros túloldalán elterülő Fucsien tartomány nagyvárosaiban bekapcsolták a légvédelmi szirénákat, és leállították a polgári légi közlekedést. A közösségi médiában megosztott felvételek szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg egységeit is mozgósították. A hadsereg kötelékeiben riadókészültséget rendeltek el.

A pekingi külügyből közvetlenül a Fehér Háznak is üzentek:

A feszültség a Tajvani-szorosban az Egyesült Államok provokatív lépései miatt fokozódik. A következményekért minden felelősség az amerikai kormányzatot terheli” – figyelmeztetett a kínai külügyminisztérium szóvivője, Hua Csun-Jing.

Közben a tajvani főváros ikonikus felhőkarcolójára, a Tajpei 101-re az amerikai házelnököt üdvözlő üzenetet vetítettek. A biztonsági intézkedéseket városszerte megerősítették,

a helyeiket pedig figyelmeztették: készüljenek fel egy esetleges kínai támadásra.

Kapcsolódó tartalom

„Ez csak az amerikai érdekekről szól, Tajvant a saját céljaikra használják fel, hogy megtartsák a hatalmukat otthon” – vélekedett egy tajpeji férfi.

A helyiek közül sokan osztják véleményét, és felidézik: az Egyesült Államokban közeleg a képviselőválasztás ideje, és a demokraták joggal tartanak attól, hogy elveszítik a képviselőházi többségüket. Egy ilyen fordulat a 82 esztendős Nancy Pelosi frakcióvezetői és házelnöki karrierjének végét jelentené.

A fiatalabb tajvaniak közül többen abban reménykednek, hogy az amerikai politikus látogatása lendíthet a sziget biztonságpolitikai törekvésein.

„Örülök Nancy Pelosi látogatásának, és remélem, hogy jót tesz a Tajvan és az USA közötti kapcsolatoknak is. Kína gyűlölködő reakcióját már megszoktuk, ezért nem is félünk tőlük túlságosan” – mondta el véleményét egy fiatal egyetemista.

Az amerikai demokrata politikusok delegációját újságírók és tüntetők tömege várta a szállodája előtt. Nancy Pelosi a tervek szerint szerdán együtt ebédel a tajvani elnökkel, mielőtt tovább repül Dél-Koreába.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még