logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kreml az európai gázszállításról: Nem igazán tudunk segíteni

| Szerző: hirado.hu
Oroszország nem sokat tud segíteni az Északi Áramlat-1 gázvezeték meghibásodott berendezéseinek sürgős javításában – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn, miután a Gazprom exportja tovább csökkent a vezetéken.

A Reuters beszámolója szerint Oroszország a múlt héten a kapacitás 20 százalékára csökkentette az Európába irányuló fő gázvezetékén történő gázszállítást, arra hivatkozva, hogy egy Kanadába karbantartáásra küldött turbina nem érkezett vissza, emellett pedig más berendezések is javításra szorulnak.

Ezzel elmélyült az a vita, amelyben Moszkva a turbinaproblémákra hivatkozott az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő gázszállítás leállításának okaként.

“Vannak meghibásodások, amelyek sürgős javítást igényelnek, és vannak bizonyos nehézségek is, amelyeket a szankciók okoztak”

– mondta Peszkov.

Ezt a helyzetet meg kell oldani, viszont Oroszországnak korlátozottak a képességei, hogy ebben segítsen

– tette hozzá.

A gyártó, a német Siemens azt nyilatkozta, hogy nem férhetett hozzá a turbinákhoz a helyszínen, és kárbejelentést sem kapott a Gazpromtól, ezért azt feltételezik, hogy a turbinák normálisan működnek.

Hétfőn a Gazprom közölte, hogy a Szibéria Ereje vezetéken keresztül 61 százalékkal nőttek a Kínába irányuló szállítások az idei évben.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még