logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem elég a gázáremelkedés, a német kormány októbertől még gázilletéket is kivet

| Szerző: hirado.hu
A döntés hátterében az áll, hogy a megemelkedett beszerzési árak miatt ne kelljen fizetésképtelenséget jelentenie egyetlen gázszolgáltatónak sem, a végfelhasználók illetékfizetési kötelezettsége másfél évig áll fenn.

Az illeték pontos összegét a német kormány még nem határozta meg, de az már biztos, hogy várhatóan október elsejétől bevezetésre kerül. A szövetségi gazdasági minisztérium forrásai szerint az illeték pontos összegét augusztus közepén vagy végén teszik közzé az interneten, ez a gázimportőrök kártérítési igényeitől is függ – írja a Focus német lap. Olaf Scholz kancellár múlt héten a gáz árának kilowattóránként két centes emelését említette, és évi 200-300 eurós többletköltségekről beszélt egy négytagú család esetében.

Folyamatosan emelkedni fognak az energiaárak Németországban

„You’ll never walk alone”, azaz, „sohasem maradtok magatokra” – egy amerikai musicalből kölcsönzött szavakkal kezdte múlt pénteki sajtótájékoztatóját Olaf Scholz. A német kancellár bejelentette: a szövetségi kormány 17 milliárd eurós mentőövet dob az ország legnagyobb energia-nagykereskedő vállalatának, a csődközelbe került Unipernek, hogy megelőzze a nagyrészt magánkézben lévő német energia-ellátó rendszer összeomlását.

Kétcentes illeték és 20 000 kilowattóra éves fogyasztása esetén a Check24 összehasonlító portál 476 eurós többletköltséget (mai árfolyamon számolva 193 732 forint) számolt ki, ami magában foglalja a hozzáadott érték adót is. Az illeték másfél évig, azaz 2024 március végéig érvényes.

Németországban a lakások mintegy felét gázzal fűtik, a fogyasztás elszámolása a magyarral szemben másként működik. Ott a gázfogyasztást is kilowattórában adják meg, az átváltás módja: 1 köbméter gáz 10,550 kilowattórának felel meg. A jelenleg érvényes magyar szabályok szerint átlagfogyasztásnak 20 764 kilowattóra minősül (a magyar kormány által bevezetett fogyasztási limit a villamos energia tekintetében 2523 kWh/év, míg a gáz esetében 1729 köbméter/év). Ha ezt összevetjük a német gyakorlattal, látjuk, hogy ez a fogyasztás ott nem csak piaci áron fizetendő, de még a növelt árat is pluszköltséggel terhelik meg.

Mindenkire áthárítják a beszerzési árak emelkedését

Az illeték célja, hogy a szolgáltatók minden gázfogyasztóra átháríthassák a beszerzési árak erőteljes emelkedését, amelyet a lebegtetett gázembargó, illetve az orosz szállítások csökkenése okoz. Korábbi információk arról szóltak, hogy a tervek szerint az importőrök a magasabb beszerzési költségek 90 százalékát az illetéken keresztül átháríthatják, szeptember végéig azonban az importőröknek maguknak kell viselniük a költségeket. Az illetéket a vállalatoknak és a magánháztartásoknak kell megfizetniük, és hozzáadódik a fokozatosan életbe lépő, „szokásos” áremelésekhez.

A szakminisztérium úgy indokolt, „tekintettel a gázpiacon kialakult feszült helyzetre, az illetékre a gázellátás fenntartása érdekében van szükség a következő télen. Enélkül a gázszolgáltatók az egész ellátási láncban veszélybe kerülnének”.

Ajánljuk még