logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az észak-koreai hatóságok meglepő állítása a koronavírus-járványról, amihez a kommunista államot vezető Kim Dzsongunnak is köze van

Észak-Koreában már véget ért a koronavírus-járvány: legalábbis a helyi hatóságok ezt állítják. Bejelentették, hogy az elmúlt 24 órában egyetlen lázas megbetegedést sem regisztráltak. Az észak-koreaiak szerint ez a kommunista államot vezető Kim Dzsongunnak köszönhető – számoltak be róla az M1 Híradójában.

Gázmaszkos, védőruhás egységek sorakoznak az észak-koreai állami televízió felvételein. A hírügynökség tudósítása szerint a kommunista államban sikerült legyőzni a koronavírust, az ország túl van a járvány legnehezebb időszakán.

Az intenzív lezárásoknak és a hatékony megelőzésnek köszönhetően szombaton már nem volt egyetlen új lázas megbetegedés sem – jelentette be járványmegelőző központ szóvivője.

Hivatalos adatok szerint a 26 milliós távol-keleti országban a járvány májusi kitörése óta több mint 4 millióan kapták el a koronavírust, amit egyébként Észak-Koreában még most is csak ismeretlen lázként emlegetnek.

Az észak-koreai állami statisztikai hivatal jelentéséből az is kiderült, hogy a betegek 99,99 százaléka már teljesen meggyógyult. Eddig pedig mindössze 74-en haltak bele a vírus szövődményeibe.

Ám a külföldi szakemberek kétségbe vonják ezeket a számításokat, szerintük ha ez valóban igaz lenne , akkor Észak-Korea a világ legalacsonyabb halálozási arányával büszkélkedhetne. Észak-koreai elemzők szerint ugyanakkor a nulla esetszámnak szimbolikus jelentősége van.

Úgy látják, az eredmények Kim Dzsongun észak-koreai vezető nagyságát bizonyítják, akinek más országok irányítóival ellentétben rekordidő alatt sikerült megfékezni a járvány terjedését.

Az észak-koreai hatóságok máris bejelentették, folytatják a járványellenes intézkedéseket, hogy megelőzzék a vírusvariánsok, illetve más betegségek, például a majomhimlő terjedését.

Kínában viszont a szigorú covid-politika miatt továbbra sem állnak le a tömeges teszteléssel. Szombaton 74 új esetet jelentettek, közülük mintegy negyvenen azonban külföldről hurcolták be a betegséget. Kínában a világjárvány két évvel ezelőtti kirobbanása több mint kétmillió fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 14 734 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

Ajánljuk még