logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lavrov: Oroszország támogatja az egy Kína elvet

Oroszország támogatja Peking egy Kína politikáját Tajvannal kapcsolatban – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken.

„Álláspontunk továbbra is változatlan: csak egyetlen Kína létezik” – szögezte le a tárcavezető újságírók előtt üzbegisztáni látogatásán, Taskentben.

Hozzátette: Oroszországnak nincs problémája Kína szuverenitásának tiszteletben tartásával.

Tajvannal kapcsolatban Hszi Csin-ping kínai államfő csütörtökön figyelmeztette Joe Biden amerikai elnököt, hogy aki a tűzzel játszik, megégeti magát. Washington és Peking között az elmúlt időszakban kiéleződött a helyzet Tajvan miatt, miután Nancy Pelosi amerikai házelnök bejelentette, hogy augusztusban a szigetre látogat, ami diplomáciai nyelven nyílt amerikai támogatást jelent.

Kína saját részeként tekint az 1949 óta független kormánnyal rendelkező Tajvanra. Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Üzbegisztáni látogatásán Lavrov arról is beszélt, hogy hamarosan időpontot javasol arra a telefonbeszélgetésre, amelynek során megvitathatják Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egy esetleges amerikai-orosz fogolycsere részleteit.

Blinken szerdán elmondta: Washington komoly ajánlatot tett az Oroszországban fogva tartott Brittney Griner kosárlabda-játékos és Paul Whelan egykori tengerészgyalogos elengedése érdekében. Whelan kémkedés, Griner pedig kábítószer-birtoklás miatt került börtönbe. Egy névtelen forrás szerint az Egyesült Államok az illegális fegyverkereskedelemért elítélt Viktor But szabadságát ajánlhatja cserébe a két amerikai elengedéséért.

Ajánljuk még