logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Két hegymászó is életét vesztette a Föld második legmagasabb hegycsúcsán

Két külföldi hegymászó is életét vesztette Pakisztánban a Föld második legmagasabb hegycsúcsa, a 8611 méteres K2 megmászása közben.

Az ausztrál Matthew Eakin és a kanadai Richard Cartier holttestét az 1-es és 2-es tábor között, mintegy 6500 méteres magasságban találták meg a mentők – közölték a helyi hatóságok. A férfiak nem alkottak egy csoportot, egymástól függetlenül jártak szerencsétlenül a rendkívül veszélyes csúcson.

A július 19-én eltűnt hegymászókat lavina temette maga alá. Ugyanebben a hónapban már egy afgán alpinista is az életével fizetett a „vad hegyként” is emlegetett csúcs megmászásáért.

Bár a K2 alacsonyabb a Mount Everestnél, sokkal veszélyesebb annál, ezért sokkal kevesebben is próbálkoznak a meghódításával. Az egyik leggyilkosabb hegycsúcs, az áldozatok többsége leereszkedés közben veszíti életét, amikor a legkisebb rossz mozdulat is végzetes lehet.

Míg a 8849 méteres Mount Everestet már több mint 9000 alkalommal mászták meg emberek, a K2-re eddig csak pár százan mertek – és tudtak – feljutni.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még