logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tovább súlyosbodhat a világméretű gázhiány - Kína lesz a mérleg nyelve

| Szerző: hirado.hu
Az ázsiai nagyhatalom egyelőre kivonta magát az importharcokból , ugyanakkor ha beszáll a gázkészletek feltöltéséért folyó versenybe, akkor feje tetejére állíthatja az LNG-piacot - írja a Világgazdaság a Bloomberg nyomán.

Egyelőre csendben van Kína, viszont ha az ország felpörgeti a beszerzéseit az tovább súlyosbíthatja a már így is világméretű gázhiányt. A világ legnagyobb cseppfolyósított-importőrénél az a meggyőződés alakult ki, hogy Kína zéró-Covid-politikája visszafoghatja az LNG iránti keresletet.

A nyersanyag kínálat szűkössége miatt nagyon megdrágult az LNG, a kereskedők félnek, hogy nem lesz szükség az általuk méregdrágán beszerzett nyersanyagra – közli a gazdasági lap.

Az időjárás azonban rizikót hordoz magában, mivel ha szokatlan hidegre fordul az idő, az egekig emelkedhet a gázkereslet. Emellett ha a kínai gazdaság fellendül ismét, az önmagában is brutális hiányokat hozhat, az így is pengeélen táncoló gázpiacon.

A kínai gázkereslet fellendülése esetén az importőrök is beszállnának az LNG-beszerzési versenybe, ami tovább emelné az amúgy is súlyos világpiaci árakat.

A Trident LNG globális kereskedelmi tanácsadó vezetője diplomatikusan annyit mondott: „Anomáliát okoz a helyzet, ugyanis a téli beszerzések már javában zajlanak.”

Kína azonban nem stresszel az ellátás miatt, bízik a gázvezetékeiben, emellett pedig a hazai termelésű szénben is, amely most elegendőnek tűnik

– mondta Toby Copson.

Bár tavaly az ázsiai nagyhatalom volt a világ legnagyobb LNG-importőre, idén a behozatal nagyjából 20 százalékos csökkenésével elveszíti ezt a címet.

A kínai kormány a szénkitermelés növelésére ösztönzi a bányászokat és növeli az LNG-nél olcsóbb vezetékes földgáz-importot. Az Országos Energiaügyi Hivatal közölte, hogy az ország szénkitermelése 2,2 milliárd tonnára emelkedett 2022 első felében, amely éves alapon 11 százalékos emelkedést jelent.

A visszaesés nem tudni meddig tart, Hszi Csin-Ping elnök továbbra is elkötelezett a koronavírus teljes felszámolása mellett. A gazdaság azonban a felpörgés jeleit mutatta júliusban, és Goldman Sachs növekvő aktivitást vár az elkövetkező hónapokban.

„Kína most az ipar felpörgetésén dolgozik. Ha ez sikerül, és Ázsia legnagyobb vásárlója visszatér a megszokott szintre, miközben Európa a szűkös piacon rohanva tölti a tárolóit, az minden bizonnyal jelentős gázpiaci feszültséget gerjeszt ”

 – összegezte a Trident LNG munkatársa.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még