logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A migránsok Szerbiában lövöldöznek, betörnek a tanyákra, leszedik a termést, elviszik az állatokat, majd a magyar határt támadják

Megint razziát tartott a szerb rendőrség a magyar határ közelében. Fegyvereket és hamis útleveleket is találtak a bevándorlóknál. Százhúsz embert begyűjtöttek, de ahogy az náluk szokás, nem toloncolják őket haza, hanem csak elviszik Szerbia déli határához a bevándorlókat, akik néhány nap múlva újra a magyar kerítésnél lesznek majd – számolt be az M1 Híradó.

 

Kedd kora reggel nagy erőkkel vonult ki a szerb hatóság Horgoson. Ezúttal a szelevényi erdőhöz érkeztek a rendőrautók és több üres busz is. Razziát tartottak a környéken, illegális bevándorlókat kerestek.

Valamivel tíz óra után négy busz indult el rendőri kísérettel, mindegyiken migránsok ültek. Összesen 120 migránst fogtak el, de néhányuknak sikerült elmenekülni.

A szerb belügyminiszter is a helyszínen volt. Aleksandar Vulin hangsúlyozta, Szerbia nem lehet a migránsok parkolóhelye, és akik megszegik az ország törvényeit, az igazságszolgáltatás előtt felelnek tetteikért.

Szerbia nem engedélyezi, hogy a mi életünk bármilyen módon megváltozzon, és veszélybe kerüljön a migránsok érkezése, vagy bárki más miatt. Szerbia gondoskodik arról, hogy csak a szerb államnak lehet monopóliuma a fizikai erő alkalmazására. Mi megőrizzük életmódunkat, tiszteletben tartjuk minden ember méltóságát, de ebben az országban tiszteletben kell tartani a törvényt, és nem lehetnek felfegyverezett egyének” – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

A belügyminiszter hozzátette: a jövőben is ellenőrizni fogják a határ menti településeket, hogy megakadályozzák az illegális határátlépést.

A helyiek azonban nem elégedettek. Egy, az M1 stábjának nyilatkozó, a férfi azt mondta, a migránsok rendszeresen betörnek a tanyájára, leszedik a termést, elviszik az állatokat, de

hiába jelzi a rendőrségnek, nem történik semmi, és ezekkel az akciókkal is csak ideig óráig van nyugalom.

Alig két hete volt hasonló akció, akkor négy szerb településen tartott összehangolt akciót a rendőrség a migránsok és az embercsempészek felkutatására. Gépfegyvereket, puskákat, lőszereket és tucatnyi szúróeszközt találtak náluk.

Pár nappal később Szabadka makkhetesi városrészében egymásra lőttek a migránsok. Egyikük meghalt, többen életveszélyesen megsebesültek.

A hivatalos adatok szerint idén eddig mintegy 50 ezer migráns érkezett Szerbiába, kétszer annyi, mint tavaly.

Jelenleg mintegy négyezer bevándorló torlódott fel Horgos, Magyarkanizsa és Szabadka környékén.

A Szabadka melletti táborban viszont csak néhány száz migránsnak van hely. Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sokszor ismét útra kelnek, és néhány nappal később újra elérik a magyar határt.

Kapcsolódó tartalom

A migránsok napok óta lövöldöznek a Martonos melletti erdőben – állítják a helyiek. Becslések szerint több mint 1500 illegális bevándorló lehet a környéken.

Sok dolguk volt a magyar rendőröknek is a déli határnál. Osztrák és cseh kollégáikkal 215 határsértőt tartóztattak föl Csongrád-Csanád megyében, Bács-Kiskun megyében pedig 71 illegális határátlépőt kísértek vissza a határ túloldalára.

Idén eddig már több mint 126 ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök. Tavaly ez a szám 52 ezer volt július végén.

Elfogtak 900 embercsempészt is, ami kiemelkedően magas tavalyhoz képest, és megközelíti azt a számot, amelyet 2015-ben, a migránsválság csúcsán mértek.

Ajánljuk még