logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megnyitják a horvát-bosnyák vitát kiváltó Peljesac hidat

Megnyitják kedden a Horvátország számára stratégiai fontosságú Peljesac hidat, amely a szárazföld és a Peljesac-félsziget között ível át Bosznia-Hercegovina tengerpartjának elkerülésével. A projekt ellen Bosznia többször is szót emelt.

A híd 55 méter magasságban ível át a tengeröböl felett, és így a boszniai tengerpartot kikerülve teremti meg az összeköttetést a Horvátországhoz tartozó Adria-parti területek között.

A Peljesac-félszigetet a szárazfölddel összekötő, 2,4 kilométeres Peljesac híd építéséről négy évvel ezelőtt állapodott meg Zágráb a kínai China Road and Bridge Corporation vállalattal.

A Komarna és Bijesta térségében megépített híddal a két horvát országrész 300 év után „egyesült” újra,

ugyanis egy 1699-es békeegyezmény értelmében a Raguzai Köztársaság a neumi területet az Oszmán Birodalomnak adományozta, ezzel pedig elszakította egymástól a horvát részeket.

A stratégiai fontosságú, kiemelt projekt összértéke 525 millió euró (mintegy 209,5 milliárd forint) volt, a kivitelezést 357 millió euróval támogatta az Európai Unió.

Bosznia-Hercegovina többször is szót emelt a híd megépítése ellen,

mert Szarajevó szerint felépítésével ellehetetlenítik az egyetlen tengerparti boszniai város, Neum idegenforgalmát.

A tengerpart „birtoklásáról” szóló vita évek óta húzódik Bosznia-Hercegovina és Horvátország között, mert Bosznia mindössze néhány kilométer széles partszakasszal rendelkezik a Peljesac-félszigettel szemben, és ez a rövid partszakasz mindkét oldalán Horvátországgal határos.

A híd megnyitását egésznapos programmal ünneplik. Kedden több zenekar és tánccsoport is fellép a híd két lábánál, a híd alatt pedig csónakversenyt rendeztek. A hivatalos átadóünnepség 20.15-kor kezdődik, éjféltől pedig a hidat bárki használhatja.

Ajánljuk még