logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Romániában a GDP 1,71 százalékát tette ki az államháztartási hiány az idei első fél évben

Romániában a bruttó hazai termék (GDP) 1,71 százalékát tette ki az államháztartási hiány az idei első fél évben, ami 1,15 százalékponttal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában jegyzett deficit – közölte hétfőn a román pénzügyminisztérium.

A hiány abszolút értékben 23,5 milliárd lej volt.

Az államháztartás bevételei csaknem 23 százalékkal, 216,70 milliárd lejre nőttek tavalyhoz képest. Az áfa-bevételek mintegy 27 százalékkal, a társasági adóból származó bevételek több mint 27 százalékkal emelkedtek, a társadalombiztosítási járulékokból is csaknem 10 százalékkal több folyt be az államkasszába. A bérekből származó adók több mint 18 százalékkal gyarapodtak. A kiadások a bevételhez képest lassúbb ütemben, 14,3 százalékkal nőttek, és elérték a 240,2 milliárd lejt.

A kiadási oldalon a kamattal kapcsolatos tétel nőtt meg leginkább, erre a célra a román állam csaknem 48 százalékkal többet költött, mint tavaly. A személyzeti kiadások 4,7 százalékkal nőttek, a szolgáltatásokra és javakra 16 százalékkal többet fordítottak, a szociális kiadások – amelyek magukban foglalják egyebek mellett a nyugdíjakat – csaknem 17 százalékkal emelkedtek.

A román kormány az idén 5,8 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

Ajánljuk még