logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint ezer migráns szállt partra Olaszországban néhány óra alatt

Ezernél több bevándorló és menekült ért partot az elmúlt órákban Olaszországban, több száz, humanitárius szervezetek hajói által a tengerből kiemelt migráns pedig a fedélzeten várakozik befogadó kikötőre – közölték vasárnap az olasz hatóságok.

Szombaton több mint hatszáz, a földközi-tengeri átkelést egy halászhajó fedélzetén megkísérő embernek nyújtott segítséget egy kereskedelmi hajó és a parti őrség Calabria partjai közelében. Őket több szicíliai városban szállították partra.

A hatóságok öt ember holttestére akadtak, haláluk körülménye egyelőre tisztázatlan. Lampedusa szigetére mintegy 522 – többek között – afgán, pakisztáni, szudáni, etiópiai és szomáliai érkezett vasárnapra virradó éjszaka bő tucatnyi hajón Tunéziából és Líbiából.

Olasz médiajelentések szerint az Afrikához legközelebb található sziklás szigeten lévő befogadóközpont túlterhelt.

Eredeti befogadóképessége 250-300 fő, jelenleg 1200-en tartózkodnak a központban – írta az ANSA olasz hírügynökség.

A Sea Watch nevű segélyszervezet négy szombati mentési akcióról számolt be. A SeaWatch-3 nevű hajón 428 ember tartózkodik, köztük nők és gyerekek, egy hét hónapos terhes kismama és egy súlyos égési szenvedésektől szenvedő beteg – közölte a szervezet a Twitteren.

Az OceanViking, az SOS Méditerrenée nevű szervezet hajója 87 embert emelt ki a tengerből,

közülük 57 kiskorút, akiket egy bajbajutott túlzsúfolt gumicsónakon találtak a líbiai partok közelében. 2022. január 1. és július 1. között 34 ezer ember érkezett tengeri úton Olaszországba, míg 2021 ugyanezen időszakában, 25 500, 2020-ban pedig 10 900 – közölte a belügyminisztérium.

A földközi-tengeri bevándorló útvonal a legveszélyesebb a világon. A Nemzetközi Migrációs Szervezet becslése szerint az év eleje óta 990-en haltak meg, illetve tűntek el ezen az útvonalon.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még