logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrán közlés szerint orosz rakétatámadás érte Odesszát

Ukrán közlés szerint orosz rakétatámadás érte szombaton Odessza kikötőjét a Fekete-tengeren, Oleh Nikolenko külügyi szóvivő szerint ezzel Moszkva máris megsértette az ENSZ és Törökország közvetítésével az ukrán gabona exportjának biztosításáról előző nap kötött megállapodást. Az ENSZ és az Európai Unió elítélte a támadást.

Szerhij Bracsuk, az odesszai régió kormányzatának szóvivője szerint az orosz erők Kalibr típusú rakétákat lőttek ki a kikötőre. Több rakétát az ukrán légvédelem megsemmisített – tette hozzá.

Nikolenko úgy fogalmazott, hogy a támadással Vlagyimir Putyin orosz elnök „leköpte António Guterres ENSZ-főtitkárt és Recep Tayyip Erdogan török elnököt, akik óriási erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy eljussanak a megállapodáshoz” a gabonaexport biztonságos felújításáról.

Ha az Isztambulban kötött megállapodás a támadás miatt kudarcot vall, azért a teljes felelősség Oroszországot terheli

– jelentette ki.

Hulusi Akar török védelmi miniszter arról számolt be, hogy kapcsolatba léptek orosz partnereikkel, akik tagadják, hogy Moszkvának bármilyen szerepe volt a támadásban. Oroszország is alapos vizsgálatot folytat annak érdekében, hogy kiderítse, mi történt – tette hozzá. Jelezte egyúttal: Törökországot nagyon aggasztja, hogy a megállapodás másnapján ilyen súlyos incidens történt.

Guterres elítélte a támadást az arról szóló hírek alapján, és közleményében leszögezte: létfontosságú, hogy a felek betartsák és gyakorlatba iktassák az előző napi megállapodást.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője megvetendőnek minősítette, hogy a gabonaexportról szóló egyezmény aláírása után egy nappal támadás érte annak egy kulcsfontosságú helyszínét.

Ez azt bizonyítja szerinte, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi jogot és az abból fakadó kötelezettségeit.

A pénteki egyezmény – amelyet Ukrajna és Oroszország külön-külön írt alá az ENSZ-szel és Törökországgal – Guterres bejelentése szerint lehetővé teszi jelentős mennyiségű élelmiszer exportját Odessza, Csornomorszk és Pivdennij kikötőkből.

Az ukrán gabona helyi tűzszünetek által garantált biztonságos folyosókon juthat át a Fekete-tengeren, a szankciókkal sújtott Oroszország pedig újraindíthatja a gabona- és műtrágyaszállításokat.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még